Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

papildināta - Zatlers: ir pienācis laiks labot kļūdas

Ja mēs paskatāmies, ko esam darījuši iepriekšējos 20 gadus, mēs katrs pēc savas labākās sirdsapziņas esam būvējuši Latvijas valsti. Mēs katrs to esam redzējuši savādāk un katrs esam centušies savādāk, bet ideja mums pašā sākumā bija vienota, un tad mums arī viss izdevās, uzrunājot Latvijas foruma diskusijas dalībniekus, sestdien teica Valsts prezidents Valdis Zalters.

Jā, esam uzbūvējuši Latvijas valsti, bet dažādi celtniecības defekti šobrīd parādās, teica prezidents. Viņš norādīja: kļūdīties - tas ir cilvēcīgi, bet gudri ir kļūdas labot. Tieši ekonomiskā krīze pasaule, finanšu krīze visas nepareizības izgaismojusi daudz asāk, daudz skaudrāk tās izjūtam savā ikdienā. Un patlaban, pēc viņa domām, ir pienācis laiks kļūdas labot, būvēt tālāk mūsu valsti, bet vispirms - sakārtot to, kas sakārtojams.

Taču, viņaprāt, mērķiem un plāniem ir jābalstās uz kādu vērtību, kas iedzīvotājus vienos. Kā vērtības prezidents nosauca uzticību un godaprātu.

"Ja mēs diskutējam par pasaules ekonomiskās un finanšu krīzes cēloni, tad brīnumainā kārtā daudzi eksperti pasaulē atzīst, ka tas ir uzticības trūkums. Ne tikai uzticības trūkums ģimenē, bet uzticības trūkums mūsu valstī, uzticības trūkums sabiedrībai pret valsts varu – tā ir globāla problēma. Ja esam to apzinājušies, mums butu jāvienojas par vērtībām," teica V.Zatlers.

Viņš norādīja, ka pirmā vērtība būtu uzticība. Viņaprāt, ir jāvairo uzticība, lai mēs uzticēties savam biznesa partenrim, savam kolēģim zinātiskajā institūtā, lai varam uzticēties saviem kolēģiem skolā, slimnīcā, valsts pārvaldē.

Otra vērtība ir godaprāts. Latvijas valsts piešķir augstākos apbalvojumus ar devīzi "Godaprāta ļaudīm", un viņu ir daudz. Mūsu vidū godaprāta ļaužu ir ļoti daudz, bet ko nozīmē godaprāts? vaicāja V.Zatlers un norādīja: tas nozīmē uzņemties atbildību jebkurā situācijā. Nedrīkstam grimt apātijā, ļauties, ka kāds izdarīs mūsu vietā - visos līmeņos gan mazā pilsētā, gan lauku sētā, gan lielpilsētā, gan valstī kopumā. Mums ir nepieciešami ļaudis ar iniciatīvu, norādīja valsts vadītājs.

V.Zatlers uzskata, ka ir jādiskutē par uzdevumiem vismaz trīs virzienos - runa ir par sociālo spriedzi, ekonomisko vidi un politisko vidi.

"Ja kāds saka, ka [sociālā] spriedze būs, es parasti saku, ka spriedze sen ir. Normāli mēs dzīvojam spriedzes apstākļos, mēs tiekam galā ar šo spriedzi un saredzam risinājumus, kā to samazināt," teica V.Zatlers. Viņš norāda, ka cilvēkos nav zudis optimisms, nav zudusi cerība, ka labāki laiki pienāks pēc gada, varbūt pēc diviem. "Jādomā, kā šajos laikos sociālo spriedzi mazināt ar solidaritāti visos līmeņos. Tas nozīmē, ka kaimiņš palīdz kaimiņam, veidojas kaut kādas kooperācijas formas starp ģimenēm, lai labāk iekļautos ekonomikā un ekonomika atkal sāktu iet augšup,"

Runājot par valsts līmeni, viņaprāt, jāpadomā, vai bezdarbnieka pabalsts ir tāpēc, lai nestrādātu vai tāpēc, lai  sameklētu darbu, bet varbūt pabalsts jāpiešķir tikai tiem, kas ir gatavi kaut ko darīt.

Ja mēs domājam par ekonomisko vidi, mums jāpaskatās, ko varam mainīt likumdošanā, lai vērstu ekonomisko vidi iniciatīvas virzienā, uzskata prezidents. Pēc viņa domām, ir jāatbrīvo enerģija, kas slēpjas mazos uzņēmumos. Cilvēki baidās šobrīd dibināt uzņēmumus, baidās no birokrātijas, mums viņi jāiedrošina ar tādu vidi, kas atraisa iniciatīvu, teica V.Zatlers.

Savukārt attiecībā uz politisko vidi viņš norādīja, ka pēc nedēļas ir vēlēšanas, un tās parādīs, kāda ir politiskā vide. Vai sabiedrība pēc šīm vēlēšanām būs apmierināta ar ievēlētajiem deputātiem, vai šie ievēlētie deputāti tiks galā ar tiem uzdevumiem, kas valstij ir reāli jāizdara šajā gadā, atlikušajos sešos mēnešos.

Jāpanāk, lai nākošās Saeimas vēlēšanas būtu ar tādu rezultātu, ka pilsoņi būtu apmierināti, lai pilsoņi piedalītos šajās vēlēšanās un lai tas stimulētu valsts attīstību, nevis bremzētu, uzskata V.Zatlers.

Pēc prezidenta domām, ir jāsāk runāt par lietas būtību, jo pēdējā pusgadā ir traucējis tas, ka runājam par procesiem, aksesuāriem, runājam par visu ko, tikai ne par lietas būtību. "Un lietas būtība visās smagajās reformās ir pavisam vienkārša. Valsts pārvaldes reformā cilvēks centrā ir Latvijas pilsonis un iedzīvotājs un nebūt ne ierēdniecības struktūra, regulas vai sarežģīti mehānismi."


Izglītības reformas pamatā ir skolnieks, students, jo viņa dēļ valsts ir radījusi šo sistēmu. Savukārt veselības aprūpē, viņaprāt, jābeidz runāt par griešanām, reformēšanām, jāsaprot, ka jāsāk veidot sistēmu, kuras centrā ir pacients, cilvēks. "Valsts kalpo cilvēkam, valsts nekalpo savam birokrātiskajam aparātam," teica prezidents.

Viņš norādīja: tas nozīmē drosmīgus lēmumus, tas nozīmē sabiedrisko debati, jo šajā procesā veiksme būs tikai tad, ja iesaistīsies visi iedzīvotāji, tie, kuru labā šīs sistēmas tiek veidotas.

Runājot par to, vai sabiedriskās iniciatīvas ir efektīvas, viņš teica, ka šogad ir divi praktiski piemēri, kas pierādīja: ja cilvēkiem ir mērķi, viņi to sasniegs, un bez vadības. Labdarības akcijā savākts vairāk nekā ceturtdaļmiljons latu, iedzīvotāji aktīvi piedalījušies Latvijas sakopšanas talkā.

"Forumam jānosaka attīstības prioritātes trīs virzienos, ko es minēju," teica V.Zatlers. Viņaprāt, nepietiek ar to, ka valdība nosauc prioritātes, piemēram, organiskajā ķīmijā, "tam jau nekas neseko!" Jābūt sapratnei par to, kā šo prioritāti izmantot, un tās noteikti nav valsts dotācijas, norādīja prezidents.

Viņš atzina, ka jautājumu ir vairāk nekā atbilžu, bet tikai ar iniciatīvu un skaidru mērķi varam sasniegt panākumus, un tas ir arī Latvijas foruma mērķis – diskutēt, ko darīt šobrīd un kādas ir mūsu tālākās prioritātes.

"Mēs vienosimies par šīm vērtībām, un iniciatīva nāks no mums pašiem, negaidot pavēli no augšas, mums veiksies un arī izdosies," paziņoja prezidents.

Viņš norādīja: ja sabiedrība pārstāj debatēt, tā sāk nīkuļot, to piemeklē dažādas kaites, tā var pat aiziet bojā. V.Zatlers aicināja iedomāties ģimeni, kas kādu laiku klusē, kas dara savu darbu, bet  viens ar otru nerunā. "Mēs zinām ar ko tas viss beidzas. Pat, ja vienu dienu viņi sāk runāt, pirmā saruna ir skarbs strīds, nevis diskusija," teica V.Zatlers un aicināja visus diskutēt, debatēt, domāt par to, kas ir nepieciešams šobrīd Latvijai.

"Šim forumam mani iedvesmoja Somija, kur katru vasaru notiek trīs vai četrus gadu pēc kārtas šāds sabiedrisks forums bez kaklasaitēm. Varbūt nākamreiz mēs arī nāksim bez kaklasaitēm, un arī politiķi var nākt bez kaklasaitēm. Forums notiek vasarā, atvaļinājumu laikā, un, ziniet, viņi visi tur ir klāt. Kāpēc? Lai dzirdētu, par ko diskutē sabiedrība," klāstīja V.Zatlers.

Varbūt caur šādiem forumiem mēs mazināsim plaisu starp sabiedrību un varu, pieļāva prezidents. "Tas ir mans mērķis, un es ceru to sasniegt."

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES DISKUSIJU TIEŠRAIDĒ

Diskusija redzama šeit

SKATIES VĒL

VIDEO - Valda Zatlera uzruna

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas