Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Raidījums: brīvostu vadītāji un valdes locekļi turpina saņemt lielas algas

Rīgas un Ventspils brīvostas vadītāju un valdes locekļu algas joprojām saglabājušās vienas no visaugstākajām starp iestāžu vadītājiem un amatpersonām, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers par darbu brīvostā saņem 3000 latus mēnesī, priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Silenieks - 2700 Ls. Pārējie seši valdes locekļi - Andris Ameriks, Mihails Kameņeckis,

Vadims Jerošenko, Olafs Pulks, Ēriks Škapars, Jānis Straume - saņem 2400 latus mēnesi, ziņo raidījums.

Brīvosta atteikusies no piemaksām darbiniekiem, kas rēķinātas pēc ostā pārkrauto kravu apjoma - jo lielāki apjomi - jo dāsnākas piemaksas. Tās veidojušas apmēram 55% no darbinieku ienākumiem, "De facto" stāstījis Silenieks. Šobrīd brīvostas darbinieki un valdes locekļiem piemaksas nesaņemot, lai arī ostā pārkrautie apjomi turpina pieaugt - tiesa - ne tik strauji kā pirms krīzes, teica Silenieks.

Brīvostas pārvaldē "De facto" apstiprināja, ka atalgojuma fonds esot samazināts par 10%. Pašreizējā ostas pārvaldnieka alga Leonīda Loginova alga esot 5250 lati mēnesī. Viņa ienākumi no darba brīvostā šogad ir samazinājušies. Saskaņā ar Loginova iesniegto amatpersonas deklarāciju 2008.gadā Loginovs ostas pārvaldē pelnīja vidēji 12000 latu mēnesī. Ostas pārvaldnieka vietnieka Aigara Pečaka alga ir 4520 lati, bet departamentu direktori pelna vidēji ap 4000-4500 latiem mēnesī, vēsta "De facto".

Ventspils brīvostas pārvaldē vadības ienākumi ir lielāki. Ventspilī brīvostas pārvaldes valdes locekļi saņem pāri par 5000 latu mēnesī. Arī te ir astoņi valdes locekļi, no kuriem četrus ieceļ vietējā pašvaldība - valdes priekšsēdētājs ir Aivars Lembergs, Jānis Vītoliņš, Didzis Ošenieks un Māris Bože. Četrus Ventspils brīvostas valdes locekļus apstiprina Ministru Kabinets un tie ir - Emīls Jakrins, Sandra Bukane, Antons Vjaters un Vilis Avotiņš.

Ventspils Brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis saņem aptuveni 6700 latus mēnesī. Tas liek domāt, ka viņa ienākumi no darba brīvostā šogad ir samazinājušies. Saskaņā ar viņa iesniegto amatpersonas deklarāciju 2008.gadā Sarmulis ostas pārvaldē pelnīja vidēji 8000 latu mēnesī, vēsta raidījums.

Tomēr iespējams, ka šādas algas brīvostu pārvaldēs strādājošie nesaņems ilgi, jo viņus var skart vienotās atalgojuma sistēmas šķēres. Taču kā "De facto" noskaidroja Finanšu ministrijā, ir pāragri spriest, vai ostu pārvaldnieku algas varēs vai nevarēs pārsniegt premjera vai prezidenta algu - tas būs politisks lēmums, kas jāpieņem Ministru Kabinetam, lemjot par konkrētajiem noteikumiem attiecībā uz ostu pārvaldēm. Priviliģēto statusā - tātad ārpus vienotās atalgojuma sistēmas šķērēm, jau šobrīd atrodas Latvijas Banka un Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Vai brīvostu pārvaldes viņiem pievienosies, tas vēl nav zināms, vēsta raidījums.

Gan Rīgas brīvostas pārvalde, gan Ventspils brīvostas pārvalde pēc sava juridiskā statusa ir pašvaldību izveidotas iestādes, kuras ir arī Ministru kabineta pārraudzībā. Tās pārvalda astoņi no ministrijām un pašvaldības iecelti valdes locekļi.

Rīgas un Ventspils ostas ir lielākās ostas Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šonedēļ biežāk uzspīdēs saule un līs visā Latvijā

Šonedēļ Latvijā biežāk uzspīdēs saule un gaiss iesils līdz plus 26 grādiem, tomēr nokrišņi būs novērojami plašākā valsts daļā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas