Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Rīgas Centrāltirgū konfiscē teju pusotru tonnu dārzeņu un augļu

Visur, kur vien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) inspektors trešdien veiktajā reidā Rīgas Centrāltirgū uzrādīja savu apliecību, konstatējot, ka tiek tirgoti augļi un dārzeņi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, kā arī tirdzniecības vietās nav uzstādīts elektroniskais kases aparāts, pārdevējs devies prom un nav atgriezies. Visos šajos - kopumā 11 gadījumos - konfiscēta pardodamā manta, kas uzskatīta par bezsaimnieka. Rezultātā bērnunamos nonākuši teju pusotra tonnu dārzeņu un augļu - tieši tur VID nogādājis atsavināto produkciju.

Kopumā VID Rīgas Centrāltirgū trešdien veica 23 tirdzniecības vietu pārbaudes un konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu. Kopumā pārbaudes 23 dažādās tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū veica 24 VID inspektori. Pārbaudes laikā viņi, tēlojot ierastus pircējus, aptaujāja pārdevējus par piedāvātajiem dārzeņiem un augļiem un veica kontrolpirkumus. Pēc pirkuma veikšanas VID darbinieki uzrādīja dienesta apliecību un pilnvarojumu un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu.

11 tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka tiek tirgoti augļi un dārzeņi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, kā arī tirdzniecības vietās nav uzstādīts elektroniskais kases aparāts. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, visos 11 gadījumos pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot dokumentus, kas ir nepieciešami, lai veiktu tirdzniecību tirgus teritorijā. Rezultātā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par augļu un dārzeņu konfiskāciju.

Pārbaužu laikā konfiscētā bezsaimnieka manta – teju pusotra tonna dārzeņu un augļu – nodoti Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centram tālākai piegādei bērniem dažādos  Latvijas bērnu namos.

Kopumā konfiscēti 698,6 kilogrami augļu un 670 kilogrami dārzeņu, tajā skaitā 63,8 kilogrami banānu, 55,6 kilogrami zemeņu, 6,3 kilogrami zaļo lociņu, 38,5 kilogrami gurķu, 63 kilogrami meloņu, 447,1 kilograms tomātu, 53,2 kilogrami svaigo kāpostu, 22,9 kilogrami redīsu, 86 kilogrami zaļo salātu, 304,4 kilogrami apelsīnu, 28,3 kilogrami greipfrūtu, 24 kilogrami bumbieru, 91 kilograms ābolu, 68,5 kilogrami citronu, 4 kilogrami ķiploku un 12 kilogrami baklažānu.

Tā kā augļi un dārzeņi ir ātri bojājošās prece, tā ir jārealizē īsā laika posmā. VID gadījumos, kad pārbaudēs ir konfiscēti augļi un dārzeņi, par kuriem Pārtikas veterinārais dienests ir izsniedzis sertifikātu, ka tie atbilst Kopienas tirdzniecības standartiem, tos nodod Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centram tālākai  piegādei bērniem dažādos Latvijas bērnu namos.

Savukārt deviņās tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka netiek ievērota elektroniskā kases aparāta lietošanas kārtība, kā arī preču izcelsmes dokumentu uzskaites un lietošanas kārtība; trijos gadījumos konstatēts, ka ar nodarbinātajām personām nav noformētas darba tiesiskās attiecības, un VID nav iesniegtas ziņas par darba ņēmējiem. Divos gadījumos arī konstatēts, ka ziņas ir iesniegtas ar novēlošanos, neievērojot likumdošanas prasības.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2010.gada pirmajos četros mēnešos kopumā tirgos visā Latvijā jau ir veiktas 303 tematiskās pārbaudes, no kurām 241 tematiskajā  pārbaudē  jeb 80 procentos ir konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas