Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

SC politiķi dažādi vērtē iecerēto parakstu vākšanu pilsonības piešķiršanai visiem nepilsoņiem

Kustības Par vienlīdzīgām tiesībām iecerēto parakstu vākšanu vēl vienam referendumam, šoreiz par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, apvienības Saskaņas centrs (SC) vadošie politiķi vērtē dažādi - SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka tā varētu būt sabiedrības uzmanības novēršana no gaidāmā krievu valodas referenduma, savukārt viņa vietnieks Valērijs Agešins domā, ka iecere būtu atbalstāma.

"Ņemot vērā 18.februāra referenduma kontekstu, kurš sen ir kļuvis par referendumu par nacionālās politikas maiņu, nevis par valodām, citu akciju organizēšanu var uzskatīt par tīšu vai netīšu sabiedrības uzmanības novēršanu no gaidāmā referenduma," pauda Urbanovičs.

Urbanovičs arī atzīmēja, kā ārpus parlamenta esošajām partijām kaut kā vajagot atgādināt par sevi.

Savukārt Agešins atzīmēja, ka šī iecere atbilstot SC programmatiskajām nostādnēm un viņš domā, ka šāda ideja būtu atbalstāma. "Samazināt cilvēku bez pilsonības skaitu būtu tīri pareizi. Nepilsonis - tas ir pagaidu statuss, un vai ir taisnīgi un saprotami, ka cilvēkiem tik ilgi jādzīvo ar šādu statusu?" teica politiķis.

Agešins arī norādīja, ka šāda iecere neesot nekas jauns un jau kopš 5.Saeimas laikiem gan SC, gan citas partijas mēģinājušas paplašināt nepilsoņu tiesību loku.

"Šie cilvēki diezgan ilgu laiku, citi jau paaudzēm, dzīvo kopā ar tiem, kas ir pilsoņi, maksā nodokļus un uztur valsts aparātu. No nodokļu maksāšanas viņi nav atbrīvoti, bet politiskās tiesības viņiem ir liegtas," akcentēja SC politiķis.

Agešins ļoti cer, ka saistībā ar šī jautājuma aktualizēšanos sabiedrības noskaņojums kopumā saglabāsies pozitīvs un situācija valstī nesaasināsies. "Ceru, ka tas būs tikpat labs kā 1998.gadā, kad tika skaidri pateikts "jā" pilsonības piešķiršanai nepilsoņu bērniem," viņš piebilda.

Kā ziņots, kustība Par vienlīdzīgām tiesībām aicina iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, liecina partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" mājaslapā ievietotais paziņojums.

Tāpat kustības paziņojumā izteikts lūgums ziedot naudu, lai nodrošinātu notāru pakalpojumus tiem, kuriem pašiem nav nepieciešamo finanšu jeb 2,01 lata par vienu parakstu.

Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms, ja tajā tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāsavāc 10% vēlētāju paraksti tautas nobalsošanas ierosināšanai. Pirmais parakstu vākšanas posms norisināsies līdz 2012.gada septembrim.

"Uzvarai referendumā mums nepieciešams savākt 230 000 balsu "par". Tas ir pilnībā reāli!" teikts paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas