Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Tautas sapulci par tiesiskuma nodrošināšanu, kuru pie Rīgas pils organizēja Jaunā konservatīvā partija, vēroja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis

Sola, ka tas ir tikai sākums

Tautas sapulce ceturtdienas vakarā pie Rīgas pils, kuru pieteica Jaunā konservatīvā partija (JKP), kā arī partijas Progresīvie rīkotais pikets tās dienas rītā pretim Ģenerālprokuratūrai ar nolūku panākt iestādes vadītāja Ērika Kalnmeiera atkāpšanos esot tikai kāda jau ilgākā laikā brieduša procesa sastāvdaļas. Tā attīstību paātrināja žurnālā Ir publicētās oligarhu sarunas, Dienai pieļāva Ilze Viņķele. Viņa kopā ar vēl četriem Vienotības deputātiem plāno atstāt partiju un, iespējams, pievienoties kādam jaunam centriskam politiskajam spēkam, par kura veidotājiem pagaidām ir tikai minējumi. Viens no viņiem varētu būt bijušais ekonomikas ministrs un arī pianists Daniels Pavļuts.

Abas politisko spēku rosinātās protesta akcijas bija vērstas pret valdošās politiskās elites nerēķināšanos ar sabiedrības viedokli un iestājās par tiesiskuma atjaunošanu pēc publicētajām sarunām, kas laikā no 2009. līdz 2011. gadam "oligarhu lietas" ietvaros noklausītas viesnīcā Rīdzene un atklāja, ka vairāki ietekmīgi cilvēki, izmantojot varu, ir ne tikai kārtojuši savas biznesa intereses, bet arī lēmuši par augstu amatpersonu iecelšanu un dalījuši ietekmi medijos.

Uz to jau ir reaģējusi Vienotība, kas ierosināja Saeimā izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, partija Progresīvie un JKP, kuras rīkotajā sapulcē bija ieradušies arī pārējo nosaukto partiju pārstāvji. Viņi izmantoja iespēju uzrunāt aptuveni 500 pasākuma dalībniekus, kuru vidū bija arī Pavļuts, liecina aculiecinieku vērojumi. "Vai šī ir vara, kādu mēs gribējām? Vai mēs ļausim viņiem mierīgi gulēt? Neesiet vienaldzīgi, jo vienaldzība nogalina valsti! ceturtdienas vakara sapulcē sacīja JKP līderis Jānis Bordāns. Protesta akciju vēroja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tās beigās uzrunājot sanākušos. Taču viņi, nesaņēmuši atbildes uz interesējošiem jautājumiem, sāka skandēt, ka sagaida no prezidenta stingrāku mugurkaulu un stāju. Sapulces noslēgumā izskanēja paziņojums, ka tas esot tikai sākums.

Ideoloģiskās atšķirības Pavļuts minēja kā iemeslu, kāpēc viņš ar domubiedriem nevarētu piebiedroties Jaunajai konservatīvajai partijai. Tās līderis Bordāns Dienai sacīja, ka viņa vadītais politiskais spēks, kas veiksmīgi nostartēja Rīgas domes vēlēšanās, būtu laba platforma, uz kuras bāzes varētu veidot lielu konservatīvu partiju. Viņš ar izpratni vērtē iniciatīvu dibināt vēl vienu centriski liberālu partiju. "Taču nevar arī partiju uzbūvēt ar ideju pret korupciju vai par taisnīgumu. Tā var vienot dažādu ideoloģiju spēkus, bet uz tās nevar būvēt partiju. Tad notiek tas, kas notika ar Vienotību," uzskata Bordāns, pēc kura domām Vienotības problēma bijusi tajā, ka tā apvienojusi cilvēkus ar ļoti dažādu politisko noskaņojumu.

Uz oligarhu sarunu viļņa par sevi atgādināja vēl viens nesen dibināts politiskais spēks – partija Progresīvie. Tās kodolu veido jauni cilvēki ar lielu politisko pieredzi, kas savulaik gūta sociāldemokrātos. Taču viņu mērķis neesot par katru cenu būt Saeimā, kā arī neesot plānu ar kādu apvienoties, bet gan nostiprināt savu organizāciju kā kreisu sociāldemokrātisku partiju, Dienai atzina viens no līderiem Mārtiņš Kossovičs. Viņš, tāpat kā Ervīns Labanovskis un Ansis Dobelis, ir izveidojis savu veiksmīgu biznesu, ko nevēlas pamest.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 14.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Latvietis
L
Nesaprotu, kapēc Prezidents neko nedara situācijas uzlabošanai????????????
Tiesiskais nihilisms
T
Ja vēlamies atjaunot tiesiskumu, tad jāskatās likumdosanas un TM virzienā.
euro
e
kamēr vecā komunistu kliķe kopa ar bandītiem un viņu ielikteņi pie varas tikmēr japiedalās katrā pasākuma
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas