Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Tiesībsargs vērtēs, vai policija nav pārkāpusi Satversmes 100. pantu

Pēc žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī veiktās kratīšanas, kā arī Latvijas universitātes Matemātikas un informātikas institūta programmētāja Ilmāra Poikāna aizturēšanas, Tiesībsarga birojā uzsākta lieta, lai pārbaudītu, vai policijas veiktās darbības atbilst Satversmes 100. pantam. Norma paredz ikvienam tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.

“Šobrīd ir svarīgi pārliecināties, vai policija, veicot žurnālistes dzīvokļa kratīšanu, ir izvērtējusi un ievērojusi samērīguma principu, vai veiktā kratīšana tiešām ir bijusi nepieciešama un argumentēta,” sacīja Tiesībsarga vecākā juriskonsulte Ieva Liepiņa. Lai arī policija ir strikti ievērojusi procesuālas normas veicot kratīšanu I. Naglas dzīvesvietā, tiesībsargam šobrīd ir bažas, vai procesuāli korektu darbību veikšana nav prettiesiska pēc savas būtības un mērķa. “Policijas darbiniekiem veicot kratīšanu bija jāvadās ne tikai kriminālprocesa normām, bet arī šīs darbības jāizvērtē kontekstā arī ar citiem normatīviem aktiem,” turpināja I. Liepiņa, kuras pārstāvētā biroja darbinieki sola pārbaudīt, vai  žurnālistes dzīves vietas kratīšanas fakts ir likumīgs arī saskaņā ar starptautiskām cilvēktiesības regulējušām normām – Eiropas cilvēktiesību deklarāciju, Eiropas cilvēktiesību konvenciju un Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju.

Jāatzīst gan, ka Tiesībsarga birojs nav institūcija, kas pieņem kādam saistošus lēmumus vai lemj par sankcijām vainīgajām personām. “Tiesībsarga lēmumam saistībā ar šo lietu būs rekomendējošs raksturs, kas procesu virzītājiem saskaroties ar līdzīgām situācijām būs jāņem vērā,” paskaidroja tiesībsarga vecākā juriskonsulte. Viņa norādīja, ka notikušās kratīšanas sekas vairs nav novēršamas, taču ir svarīgi radīt precedentu, lai turpmāk bez dzelžaina pamatojuma pie žurnālistiem netiktu veikta kratīšana. I. Naglai nākamajā rītā pēc kratīšanas veikšanas bija jāvēršas pie izmeklēšanas tiesneša ar sūdzību, iespējams, tad kratīšana no viņa puses netiktu akceptēta.

Atbilstoši likumam, tiesībsargam lēmums uzsāktajā lietā jāpieņem trīs mēnešu laikā. “Ņemot vērā to, ka izmeklēšana lietā vēl turpinās, procesa virzītājs ir īpaši aizsargāts un drīkst nesniegt mums interesējošo informāciju,” norādīja I. Liepiņa. Tādā situācijā var gadīties pieņemt lēmumu par likumā noteiktā termiņa pagarināšanu vēl uz trim mēnešiem. Juriste gan cer, ka šis nebūs tas gadījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas