Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +17 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

TP spītīgi turpina virzīt alternatīvo likumprojektu; Dombrovskis joprojām kritisks

Tautas partijas (TP) deputāti Vineta Muižniece, Vents Armands Krauklis, Māris Ārbergs, Māris Kučinskis un Oskars Spurdziņš parakstījuši un iesnieguši Saeimā partijas izstrādātu, bet koalīcijas sadarbības padomē pirmdien noraidīto likumprojektu par parlamentāro kontroli pār valdības lēmumiem, uzņemoties saistības ar starptautiskajiem aizdevējiem.

„Steidzoties noraidīt šo dokumentu bez pienācīgas iedziļināšanās, Ministru prezidents V.Dombrovskis ir apliecinājis vēlmi pieņemt tādu lēmumu, kas ļautu turpināt līdzšinējo negatīvo praksi valdībai rīkoties bez Saeimas pilnvarojuma, tādējādi aizskarot Saeimas kompetenci. Uz šādas rīcības nepieļaujamību savā spriedumā ir norādījusi Satversmes tiesa. Tas ir mēģinājums izvairīties no regulāras Saeimas deputātu un sabiedrības informēšanas par saistību izpildi un starptautiskajiem aizdevējiem apsolītajām jaunām izmaiņām likumos, tostarp attiecībā uz pensiju izmaksu un nodokļiem,” uzskata Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) arī otrdienas pēcpusdienā pēc valdības sēdes šai TP iniciatīvai veltīja asu kritiku, uzsverot, ka TP virzītais likumprojekts draud novest strupceļā sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem un TP nostāja, neatbalstot jau iepriekš sagatavoto pilnvarojuma lēmumprojektu, var apdraudēt valsts stabilitāti. "Te ir jautājums par to, vai mēs turpinām šo starptautisko aizdevēju programmu," uzsvēra V.Dombrovskis un atkārtoti norādīja, ka sekas, valdībai nesaņemot Saeimas pilnvarojumu slēgt jaunas vienošanās ar aizdevējiem, būs ļoti negatīvas. Viņaprāt, tas apdraudēs Satversmes tiesas sprieduma izpildi pensiju lietās, radīs nervozitāti finanšu tirgos, būs jāsāk jaunas sarunas, tas kaitēs valsts stabilitātei.

Premjers atzina, ka ar TP un citām Saeimas frakcijām līdz ceturtdienai, kad plānota Saeimas sēde, vēl notiks konsultācijas un tiks meklēti risinājumi, lai nodrošinātu vairākuma atbalstu svarīgajam lēmumprojektam par valdības pilnvarojumu. V.Dombrovskis atturējās vērtēt, vai TP rīcībā, nākot klajā ar alternatīvo piedāvājumu, ir kādi slēpti zemūdens akmeņi. "Tas jums jāprasa Tautas partijai," teica premjers.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā valdībā ar TP ministru atbalstu tika pieņemts lēmums Saeimā virzīt pilnvarojumu, bet pirmdien TP negaidīti nāca klajā ar alternatīvu iniciatīvu. Laikraksts Diena otrdien vēsta, ka šāds TP manevrs pēc vairāku ar valdības aprindām saistītu avotu atzītā signalizē par iespējamo TP vēlmi likt spieķus premjera valdības stabilitātei un varētu novest arī pie mēģinājuma gāzt valdību. Oficiāli TP šādu versiju noraida.

TP piedāvātajā likumprojektā pirmie panti ir tādi paši kā jau apspriestajā lēmumprojektā, savukārt nākamie konkrētāk nosaka, kā izmantojams aizņēmums, kā arī paredz uzdevumus valdībai saistībā ar aizdevumu. Piemēram, ka jebkurus grozījumus saprašanās memorandā ar EK un nodomu vēstulē SVF, kas var skart nodokļu likumus, valsts budžeta likumu un būtiskus sociālās jomas normatīvos aktus, valdība var veikt, saņemot ikreizēju iepriekšēju Saeimas piekrišanu, ka turpmāka kopējā nodokļu sloga palielināšana nav atbalstāma, ka valdībai līdz 1.martam Saeimā jāiesniedz rīcības plāns par ministriju skaita samazināšanu, bet ieturētās pensijas jāatmaksā šā gada aprīlī.

(pievienota 3. un 4.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas