Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēja enerģijas zonas ierīkošana Rucavas teritorijā atbilst Satversmei

Satversmes tiesa (ST) atzinusi par Satversmei atbilstošu Rucavas novada teritorijas plānojuma daļu, kurā noteikta vēja enerģijas ieguves zona.Pēc pieteikumu iesniedzēju ieskata, Dunikas pagasta teritorijas plānošanas procesā bija pieļauti būtiski pārkāpumi: neesot veikts stratēģiskais novērtējums, neesot ievēroti ilgtspējīgas attīstības un piesardzības principi, esot pārkāptas sabiedrības tiesības uz līdzdalību.

Vēja elektrostaciju (VES) atrašanās viņu dzīvojamo māju un lauksaimniecībā izmantojamās zemes tuvumā aizskarot pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesības un tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.ST izvērtēja, ka apstrīdētie akti nav pretrunā ar Satversmes 115.pantā noteiktajiem valsts pozitīvajiem pienākumiem, taču tie paredz pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesību ierobežojumu. ST atzina, ka pašvaldība ir ievērojusi teritorijas plānošanas principus.

ST  ņēma vērā Latvijas Ornitologu biedrība izvērtējumu, ka nevienu no Dunikas pagastā iecerētajām VES nav paredzēts izvietot riska zonās un Natura 2000 teritorijās. Izvērtējot paredzēto darbību – VES parka būvi – valsts vides institūcijas nav konstatējušas, ka tā varētu būtiski ietekmēt vidi.

ST secināja, ka, teritorijas plānojuma pieņemšanas gaitā pašvaldība ir pieļāvusi atsevišķus trūkumus, taču tos nevar uzskatīt par būtiskiem pārkāpumiem. Apstrīdētā detālplānojuma pieņemšanas procedūrā būtiski pārkāpumi nav konstatēti.

Tiesa ņēma vērā, ka vēja elektrostaciju izbūve neliedz apkārtējo zemes gabalu īpašniekiem nodarboties ar lauksaimniecību vai tūrismu. Tiesa norādīja, ka apstrīdētais teritorijas plānojums tiek precizēts detālplānojumos, kuros iespējams paredzēt VES izbūvi pienācīgā attālumā no esošajām dzīvojamām mājām, bet apstrīdētais detālplānojums paredz VES izbūvi pienācīgā attālumā no pieteikuma iesniedzējas dzīvojamās mājas. Tādējādi tiesa secināja, ka labums, ko sabiedrība iegūst no vēja enerģijas attīstības, ir lielāks, nekā pieteikumu iesniedzēju tiesību ierobežojums, un ierobežojums atbilst samērīguma principam.

Tiesa atzina apstrīdētos plānojumus par atbilstošiem Satversmes 105. un 115.pantam.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas