Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vējonis: esam spēruši soļus, kas elektronisko sakaru nozarē ļaus ietaupīt vismaz 500 000 latu

Pārņemot Elektronisko sakaru direkciju (ESD), kas uzskatāma par iestādi ar būtisku nozīmi telekomunikāciju nozarei, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) veikusi pasākumus, kas elektronisko sakaru komersantiem šogad ietaupīs vismaz 500 000 latu, norāda ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Ministrs, uzrunājot Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) gada sapulci, teica, ka ietaupījumus nozarei radījušas izmaiņas tā sauktās elektromagnētiskās saderības (EMS) pārbaužu un citu pakalpojumu cenrādī.

ESD valdes priekšsēdētājs Kaspars Gerhards, precizējot ietaupījumus teica, ka ESD par pakalpojumiem, galvenokārt EMS pārbaudēm, šogad plāno ieņemt 3,6 miljonus latu, kas ir mazāk par pērn iekasēto 4,1 miljonu latu.

EMS pārbaudēm pakļauj raidošas iekārtas, kuras izmanto Latvijas sakaru tīklos un, atkarībā no iekārtas izcelsmes valsts (ar vai bez Eiropas Savienības/ES sertifikāta), pārbaudes procesu var veidot dažādas dokumentu izskatīšanas un iekārtu fiziskās pārbaudes.

Būtisks uzdevums EDS, teica R.Vējonis, esot panākt ciparu virszemes televīzijas ieviešanas rezultātā atbrīvoto tā saukto digitālās dividendes frekvenču sakārtošanu līdz 2015.gadam. Kā apstiprināja Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta vadītājs Edmunds Beļskis, šādi atbrīvoto 800 megahercu (Mhz) joslu, visticamāk, izmantos ātrgaitas bezvadu interneta pakalpojumu sniegšanai pēc LTE (long-term evolution) standarta. To arī sauc par ceturtās paaudzes (4G) mobilo internetu.

LTA sapulcē izskanēja, ka galvenais iemesls, kādēļ nevar nekavējoties izdalīt pērn izslēgtās analogās televīzijas frekvences cita veida sakaru operatoriem, ir apstāklis, ka kaimiņvalstīs šīs frekvences vēl lieto televīzijai un citām vajadzībām.

Neformālā sarunā LTA sapulces kuluāros kādas bezvadu interneta pakalpojumu sniedzēja augsta amatpersona izteica skepsi par LTE un 4G standarta bezvadu platjoslas interneta attīstību.

"Tas ir pārāk dārgs pakalpojums, lai komerciāli atmaksātos. Varbūt pēc pieciem gadiem, bet ne tagad. Tādēļ arī esošie operatori attīsta lielāku ātrumu savos jau izbūvētajos trešās paaudzes (3G) mobilā interneta tīklos," sacīja uzņēmējs.

LTE un 4G tīklos sola lejuplādes ātrumu līdz 100 megabitiem sekundē (Mbps), bet ar 3G tīkliem var sasniegt ātrumus līdz 42 Mbps. Apzīmējums 4G parasti attiecas uz ātrgaitas mobilo internetu, kuru piedāvā mobilo sakaru operatori. Ar LTE arī var apzīmēt bezvadu internetu, kuru piedāvā cita veida operatori, kuriem mobilie balss sakari nav pamatbizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas