Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viena no jaunās valdības prioritātēm - konkurētspējīga izglītība

Jaunās valdības viena no prioritātēm izglītībā un zinātnē ir konkurētspējīga izglītība, liecina pirmdien publiskotā topošās valdības deklarācija.

Valdībā kā mērķi izvirza talantus attīstošu un konkurētspējīgu izglītību, kas pieejama ikvienam visa mūža garumā un to, lai vispārējo izglītību jaunietis iegūtu līdz 18 gadu vecumam.

Topošā valdība sola arī pilnībā nodrošināt publiski finansētu pirmsskolas izglītību un aprūpi no pusotra gada vecuma saskaņā ar principu “nauda seko bērnam līdz pirmsskolas izglītības iestādei”.

Jaunā valdība sola ieviest valsts un pašvaldību galvojumu sistēmu izglītības finansējuma modeli - „nauda seko bērnam līdz skolai”, iesaistot pašvaldības modeļa izstrādē, kā arī izveidot starpnozaru programmu mazo skolu saglabāšanai, tām kļūstot par kopienu daudzfunkcionāliem centriem.

Valdības deklrācija paredz priekšnoteikumus, lai katrs bērns var apgūt viņam dzīves laikā nepieciešamās iemaņas - valsts valodu, angļu valodu un vēl vismaz vienu valodu, daudzpusīgu kultūras pieredzi, IT kompetences, saziņas un sadarbības prasmes, radošumu veicinošas iemaņas, kritisko domāšanu, finanšu pratību un uzņēmējspēju, kā arī pilsonisko apziņu un prasmes.

Lai uzturētu skolotāju kvalifikācijas un kvalitātes standartu un nodrošinātu sasaisti ar darba tirgus prasībām, skolotāju profesionālajām organizācijām piesaistīs sociālos partnerus. Plānots ieviest skolu direktoru iecelšanu uz noteiktu laiku.

Plānots izstrādāt priekšnoteikumus pārejai uz obligātu vidējo - vispārējo vai profesionālo - izglītību. Sadarbībā ar vecākiem un pedagogiem valdība sola izstrādāt priekšnoteikumus mācību uzsākšanai 1.klasē bērniem no sešu gadu vecuma, paredzot saglabāt 12 gadu vidējo vispārējo izglītību.

Augstākajā izglītībā plānots izstrādāt un sagatavot ieviešanai no 2014.gada principiāli jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli, kas veicinātu maksimālu augstākās izglītības pieejamību, tās starptautiskās konkurētspējas objektīvi novērtējamu kāpumu un taisnīgumu.

Valdība sola novērst augstākās izglītības un zinātnes programmu dublēšanos, fragmentāciju un savrupību. No budžeta finansēto fundamentālo zinātni un pētniecību koncentrēs universitātēs, un reģionu augstskolās, izvērtējot iespējas integrēt tajās valsts zinātniskos institūtus un lielās universitātes slimnīcas. Jaunā valdība sola nodot inovāciju jomas politikas veidošanā vadošo lomu Izglītības un zinātnes ministrijai.

Valdības deklarācija arī paredz panākt doktorantūras un promociju pilnīgu finansējumu no valsts budžeta un Eiropas Savienības fondiem. Valdība cer panākt, ka doktoru īpatsvars augstskolu akadēmiskajā personālā sasniegtu vismaz divas trešdaļas. Plānots arī ieviest principu, ka jebkurā akadēmiskā amatā strādājošajam jāīsteno pedagoģiskā un pētnieciskā darba vienotība, kā arī atbalstīs pēcdoktorantūras pētniecību.

Deklarācijā teikts, ka valdība veiks stratēģiskas investīcijas zinātnē saskaņā ar prioritāšu principu, piesaistot ES fondus, kvalitāti un starptautisku zinātnisku potenciālu pierādījušos konkrētos pētnieciskos projektos, zinātnes un tehnoloģijietilpīgos projektos.

Pilnu valdības deklarācijas tekstu var lasīt šeit!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas