Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Visvairāk taupa uz asinsspiediena zālēm

Kāds pērk tikai pusi izrakstīto zāļu, kāds lieto pusi vai trešo daļu devas, kāds pērk tikai dārgākās vai lētākās zāles, viņi pat "mānās" ārstiem par zāļu lietošanu, taču iemesls ir viens — pacienti nespēj samaksāt līdzmaksājumu par kompensējamām zālēm, kas kopš marta audzis divas vai pusotru reizi, liecina mediķu novērojumi. Svaigākie dati liecina, ka kopējais kardiovaskulāro (sirds asinsvadu slimību) zāļu patēriņš un ārstēto pacientu skaits piecos mēnešos samazinājies par 13,6% jeb 78 000 pacientu, zinātniskajā nolēmumā norāda Latvijas Kardiologu biedrības, Latvijas Internistu biedrība, Latvijas Hipertensijas biedrība un Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija. Šāda tendence draud ar infarktu, insultu skaita, kā arī mirstības rādītāju augšanu, brīdina mediķi.

Sirds asinsvadu slimības ir biežākais nāves cēlonis Latvijā, līdzmaksājums sirds asinsvadu slimību pacientiem no marta auga divas reizes — līdz 50%. Aptuveni puse no visiem pacientiem, kuri minēto kompensācijas izmaiņu dēļ atteikušies lietot zāles, ir hipertensijas pacienti, minēts nolēmumā. Medikamenti pacientiem, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena, maksājot vidēji no pieciem līdz 20 latiem mēnesī.

"Šādus bēdu stāstus dzirdam katru dienu, ka nevar atļauties nopirkt zāles," saka Iveta Mintāle, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra (LKC) Ambulatorās un diagnostikas daļas vadītāja. Nereti arī pacienti nevēloties stāstīt, ka zāles nevar atļauties, tādēļ lieto tikai katras otrās vai paši mazinājuši devas, taču rādītāji, piemēram, par paaugstinātu asinsspiedienu, "nemānās". Pacientiem, kuri sirgst ar sirds vainagartēriju slimībām, pēc I.Mintāles teiktā, "minimālais zāļu komplekts" ir četras zāles. LKC kardiologi aprēķinājuši, ka minimālais līdzmaksājums šim komplektam esot 22—30 latu. Labā ziņa kardioloģijas jomā ir tā, ka LKC turpinās sniegt bez maksas plānveida angioplastijas, kā arī sirds ķirurģijas operācijas.

Nosūtot valdībai un Veselības ministrijai (VM) zinātnisko nolēmumu, mediķi vēlējušies vērst uzmanību ne tikai uz novērotajām tendencēm, bet arī norāda — pacientu līdzmaksājumu paaugstināšana ir nepieļaujama. Nesen publiski izskanēja VM informatīvajā ziņojumā atrodamā informācija — lai varētu pilnībā ar zālēm nodrošināt pacientus, kuriem tās nepieciešamas dzīvības funkciju nodrošināšanai, no 1.oktobra līdz gada beigām medikamentu iegāde būtu jākompensē tikai pacientiem, kuri lieto 100% valsts kompensēto zāļu. VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis saka — tas bija tikai situācijas novērtējums — kā būs, ja netiks piešķirta nauda.

Taču VM neplāno paaugstināt pacientu līdzmaksājumu. Lai gada beigās nodrošinātu pacientus ar kompensējamām zālēm, trūkstot aptuveni 5 miljoni latu, VM cer uz sarunām ar Finanšu ministriju par papildu naudas piešķiršanu veselības nozarei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas