Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VL-TB/LNNK varētu atbalstīt ap 30 000 parakstu slieksni referendumam pēc 2015.gada

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) neatbalsta parakstu sliekšņa paaugstināšanu līdz 2015.gadam, taču varētu atbalstīt izmaiņas pēc šī gada, nosakot, ka savācamo parakstu skaits ir aptuveni 30 000.

Tā aģentūrai LETA šodien pēc Saeimas Juridiskās komisijas sēdes sacīja Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), skaidrojot, ka līdz ar parakstu sliekšņa paaugstināšanu būtu jāievieš "zināmi kompensējoši mehānismi".

Šodien komisijas sēdē netika skatīti nacionālās apvienības iesniegtie priekšlikumi, kuri paredzēja saglabāt pašlaik likumā noteikto referendumu rosināšanas kārtību - nepieciešamību pirmajā parakstu vākšanas posmā iegūt 10 000 -, jo tie neatbilda Saeimas Kārtības ruļļa nosacījumiem.

Kārtības rullī noteikts, ka, izskatot Valsts prezidenta otrreizējai izskatīšanai parlamentā nodoto likumu, izskatāmi tikai prezidenta iebildumi un priekšlikumi, kas ir saistīti ar prezidenta izteiktajiem iebildumiem.

Balsīm daloties uz pusēm, Juridiskā komisija šodien noraidīja priekšlikumu par to, ka no likumprojekta tiek izslēgts regulējums par parakstu sliekšņa paaugstināšanu līdz apmēram 154 000 saistībā ar tautas nobalsošanas iniciatoru pienākumiem pēc 2015.gada.

Šodien komisija arī noraidīja deputātes Ineses Lībiņas-Egneres (RP) priekšlikumu, kurš cita starpā paredzēja, ka tiktu atcelta prasība, ka paraksti ir notariāli jāapstiprina. Savukārt deputāta Ulda Auguļa (ZZS) priekšlikumi par parakstu sliekšņa celšanu līdz 30 000 netika skatīti, jo arī to neļāva Kārtības rullis.

Kā ziņots, Juridiskā komisija šodien neatbalstīja likumprojekta virzīšanu uz izskatīšanu trešajā lasījumā Saeimā. Tomēr komisijai ir tiesības vienošanos par šo jautājumu panākt vēlāk.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti 22.augusta virzīja izskatīšanai komisijās Valsts prezidenta Anda Bērziņa atkārtoti otrreizējai caurlūkošanai parlamentā nodotos grozījumus tautas nobalsošanas ierosināšanas likumā. Saeimas pieņemtie likuma grozījumi cita starpā paredzēja, ka no 2015.gada 1.janvāra notiks atteikšanās no divu posmu parakstu vākšanas sistēmas, liekot iniciatoriem pašiem savākt 154 000 parakstu, ja viņi vēlēsies rosināt referendumu par izmaiņām Satversmē vai likumos, vai arī gribēs iniciēt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu.

Līdz 2015.gadam likumprojekts paredzēja pārejas periodu, kurā tautas nobalsošanas rosinātājiem būtu noteikts 50 000 parakstu slieksnis referenduma rosināšanas pirmajam posmam par izmaiņām Satversmē vai likumos un 10 000 parakstu slieksnis Saeimas atsaukšanas procedūras rosināšanai. Grozījumi pakāpeniski ļautu ieviest papildu parakstīšanās mehānismus, bet pēc pārejas perioda būtu iespējams parakstīties arī elektroniski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas