Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatleram varētu piedāvāt kļūt par Vienotības līderi

Vienotība varētu Valsts prezidentam Valdim Zatleram pēc viņa pilnvaru beigām piedāvāt kļūt par Vienotības līderi 6. augustā paredzētajā partijas dibināšanas kongresā. Tādu iespēju, atbildot uz Dienas jautājumu un paužot personīgās domas, pieļāva Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Viņaprāt, V. Zatlers varētu kļūt par vienojošo elementu, ja būtu gatavs to uzņemties. Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis uzskata - ja šī iecere īstenojas, «pie Vienotības paputējušās reputācijas tā sašauj lielu baru ar zaķiem». Tā iegūtu jaunu līderi, un šī ir arī iespēja atbrīvoties no ēnas, kuru ar lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu Vienotībai kā vadošajam spēkam prezidents ir uzlicis, uzskata sociologs. Viņaprāt, «Zatlers var arī izrādīties stimuls, lai nobremzētu erozijas procesus Vienotībā».

Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa neformālā sarunā V. Zatleram jau izteikusi šo priekšlikumu. Taču tagad esot svarīgi sagaidīt prezidenta atbildi, ko viņš pats plāno darīt pēc pilnvaru beigām. Ja V. Zatlers pieņems uzaicinājumu pievienoties Vienotībai, «tad ir nākamais sarunu līmenis par to, uz kādu amatu prezidents varētu pretendēt», Dienai paskaidroja S. Āboltiņas pārstāvis Aleksis Jarockis. Iepriekš intervijā Dienai S. Āboltiņa apstiprināja, ka viņa kandidēs uz Vienotības priekšsēdes posteni, taču nepieciešamības gadījumā var dot šo vietu arī citam spēcīgam kandidātam.

Nedēļas sākumā pēc tikšanās ar jauno prezidentu Andri Bērziņu, kurš tagadējo nomainīs 8. jūlijā, V. Zatlers sacīja: «Viennozīmīgi es nebūšu malā stāvētājs. Šos politiskos procesus, kas valstī ir sākušies, es faktiski esmu iniciējis un, protams, nestāvēšu malā. Galīgais lēmums vēl nav pieņemts, bet malā stāvētājs es viennozīmīgi nebūšu.» Prezidents neizslēdza nevienu no iespējām, kuras publiski jau ir izskanējušas, sīkāk nekonkretizējot. Viņa izšķiršanās rosināt parlamenta atlaišanu būtiski var samazināt tieši Vienotības ietekmi nākamajā Saeimā un iespaidot tās līderu politisko karjeru. A. Freimanis, runājot par Vienotības līderu pirmo reakciju uz prezidenta paziņojumu, nav jutis, ka tas būtu uztverts ar sajūsmu. Tāpēc varot pieļaut, ka tas tik drīz netiks aizmirsts un V. Zatleram var nākties pēc vēlēšanām meklēt savu vietu Vienotības hierarhijā. Taču sociologs neparedz konkurenci līdz vēlēšanām, jo likums nosaka, ka katru kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā un Vienotība var startēt ar līderu komandu, kurā būs arī premjers Valdis Dombrovskis, kas katrs pieteikts savā apgabalā. Premjera kolēģi neformāli pieļāvuši, ka V. Dombrovskis ir nostiprinājis autoritāti kā valdības vadītājs, kurš izvedis valsti no krīzes, un varētu turpināt šo darbu. Tikpat labi viņš varot paiet malā brīdī, kad vēl ir laba reputācija, dodot vietu, piemēram, V. Zatleram.

Sociologs saredz līdzības ar pirmā atjaunotās Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa iesaistīšanu politikā, «kad ir vēlme izmantot prezidenta autoritāti». Ja V. Zatlers izšķiras veidot savu partiju, tā var atņemt balsis vairākiem Saeimā tagad pārstāvētiem politiskajiem spēkiem, taču - jo īpaši Vienotībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas