Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers dodas vizītē uz Krieviju

Valsts prezidents Valdis Zatlers un viņu pavadošā delegācija šodien dodas oficiālajā vizītē uz Krieviju.

Vizītē, kas ilgs līdz 22.decembrim, valsts vadītājs viesosies Maskavā un Sanktpēterburgā.

Zatleru pavadīs aptuveni 190 cilvēku liela delegācija, no kuriem 120 būs uzņēmēju pārstāvji. Tā ir Latvijas vēsturē lielākā prezidenta vizītes delegācija, kā arī lielākā uzņēmēju delegācija.

Valsts prezidenta delegācijā iekļauti ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība"), vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība") un satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS). Tāpat uz Krieviju dosies Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, prezidenta ārštata padomnieks Vasilijs Meļņiks, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs, Liepājas mērs Uldis Sesks, Jelgavas mērs Andris Rāviņš, Cēsu mērs Gints Šķenders un Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs.

No uzņēmēju vidus visplašāk pārstāvēta transporta un loģistikas nozare. Vizītē dosies pārstāvji arī no finanšu sektora, kokapstrādes, būvniecības, mašīnbūves, metālaptrādes, enerģētikas, informācijas tehnoloģiju, pārtikas ražotāju, konsultāciju, izglītības, tūrisma, ķīmijas, farmācijas, poligrāfijas un citām nozarēm.

Vizītē tiks spriests par četriem lieliem sarunu blokiem, no kuriem pirmais būs politiskais dialogs, kurā abas valstis paziņos par kopīgas Vēsturnieku komisijas izveidošanu. Otrais bloks būs ekonomika, kurā tiks spriests par auto un dzelzceļa infrastruktūras attīstību, Latvijas uzņēmēju eksportjaudas palielināšanu un savstarpējo tirdzniecību, autotransporta rindu problēmas risināšanu uz Latvijas-Krievijas robežas un par sadarbības uzlabošanu tūrisma jomā.

Trešais sarunu bloks būs NATO un Eiropas Savienības (ES) attiecības ar Krieviju, kurā tiks apspriesta bezvīzu režīma ieviešana starp Krieviju un ES, kā arī tiks aktualizēts jautājums par iespējamību nodrošināt kravu plūsmu no Afganistānas uz Latviju caur Krievijas teritoriju.

Ceturtais nozīmīgais jautājums būs līgumtiesiskās bāzes sakārtošana, noslēdzot vairākus starpvalstu līgumus, vienošanās un vienu protokolu.

Parakstīšanai sagatavots Latvijas un Krievijas līgums par sadarbību cīņā ar noziedzību, it īpaši tās organizētajās formās, līgums par izvairīšanos no dubultās nodokļu uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem, vienošanās par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu, vienošanās par sadarbību ārkārtējo situāciju draudu novēršanas jomā, līgums par sadarbību vides aizsardzības jomās, vienošanās par sadarbību tūrisma jomā, starpministriju vienošanās par to, kādā veidā piemērojams līgums sociālās drošības jomā un protokols par šī līguma ratifikācijas rakstu apmaiņu.

Tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu tiks apspriesti visu četru sarunu bloku jautājumi, bet sarunā ar premjerministru Vladimiru Putinu uzsvars tiks likts uz ekonomiskajiem jautājumiem. Vēl paredzētas tikšanās ar Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhu Kirilu, Maskavas mēru Sergeju Sobjaņinu, Tirdzniecības un rūpniecības palātas prezidentu Jevgēņiju Primakovu, Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes priekšsēdētāju Sergeju Mironovu.

Vizītes laikā notiks divi biznesa forumi - Maskavā un Sanktpēterburgā. Maskavā tiks noslēgts sadarbības līgums starp Latvijas Komercbanku asociāciju un Krievijas banku asociāciju, kā arī starp Latvijas Darba devēju konfederāciju un Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienību.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs iepriekš aicināja vizīti uztvert nevis kā finišu, bet gan kā startu Latvijas un Krievijas attiecībās.

Šodien, vizītes pirmajā dienā, notiks oficiālā Valsts prezidenta sagaidīšanas ceremonija, bet vēlāk vakarā paredzēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotā pieņemšana Latvijas delegācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas