Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zinātnieks Bērziņš turpina tiesāties par viņam atņemto Latvijas pilsonību

Habilitētais doktors fizikā Uldis Bērziņš, kurš 2007.gadā pieņēmis Zviedrijas pavalstniecību, Augstākajā tiesā apstrīdējis Rīgas apgabaltiesas pērnā gada nogalē pieņemto spriedumu, ar kuru pēc Naturalizācijas pārvaldes prasības viņam atņemta Latvijas pilsonība.

Bērziņa apelācijas sūdzība Rīgas apgabaltiesā saņemta 2009.gada 30.decembrī. Tā pieņemta un nosūtīta izskatīšanai Augstākajā tiesā, aģentūru LETA informēja tiesas Kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons.

Laikraksts "Neatkarīgā" iepriekš vēstīja, ka 2007.gadā zinātniekam pēc Zviedrijas pavalstniecības pieņemšanas izveidojusies dubultpilsonība un tiesā iesniegta prasība par Latvijas pilsonības atņemšanu.

"Mēs uzskatām, ka pilsonības likums šādos gadījumos atļauj saglabāt dubultpilsonību, un šis ir tas gadījums, kad Latvijas valsts būtu tikai ieguvēja, ja Bērziņš saglabātu šo pilsonību," norāda zinātnieka pārstāvis tiesā Māris Jansons.

Pilsonības likums noteic, ka pilsonība ir personas noturīga saikne ar valsti. Kopš Bērziņš 2000.gadā sācis strādāt Zviedrijā kā vadošais pētnieks augstāko tehnoloģiju uzņēmumā, saikni ar dzimteni zinātnieks nav zaudējis, jo šeit dzīvo visa viņa ģimene.

"Ja būs nepieciešams, esam gatavi iet līdz Satversmes tiesai un mēģināsim lauzt to iesīkstējušo praksi, kas ir bijusi līdz šim. Situācija tagad ir ļoti mainījusies, jo ļoti daudz cilvēku brauc no Latvijas uz ārzemēm, un valsts būtu ieinteresēta, lai viņi atgriežas, līdz ar to ir jautājums, kā piemērot šo likumu esošajai situācijai. Mēs, protams, varētu panākt, ka Bērziņš pilsonību saņem par īpašiem nopelniem, bet tas principiāli nav pareizi, jo mēs redzam, ka tā sistēma īsti nedarbojas pareizi. Ir jābūt kaut kādām izmaiņām. Par to būtu gandarījums, un domāju, ka arī valsts un daudzi citi cilvēki būs ieguvēji," skaidro Jansons.

2007.gadā Bērziņš pieņēmis Zviedrijas pavalstniecību, jo tā bijusi nepieciešama darba dēļ, taču visu šo laiku zinātnieks aktīvi sadarbojas ar Latvijas Universitātes (LU) Atomfizikas un spektroskopijas institūti (ASI), veidojot dažādus projektus, piesaistot resursus un meklējot iespējas atgriezties Latvijā, vēstīja "Neatkarīgā".

Pašlaik LU ir pieteikusi Eiropas Sociālā fonda projektu, kura aktivitātes vadīšanu no 2010.gada uz trim gadiem ar pilnu slodzi paredzēts uzticēt Bērziņam, taču tagad, kad tiesa atņēmusi viņam Latvijas pilsonību, varētu rasties sarežģījumi, iepriekš rakstīja laikraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas