Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Baiss, bet unikāls atradums

"Šis atradums autentiskajā vietā ir ārkārtīgi svarīgs un unikāls - tādas vietas tuvākajā reģionā nav," stāstot klātesošajiem par Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) jeb čekas ēkas, tautā sauktas par Stūra māju, šautuves telpas sienas dēļos atrastajām lodēm un ložu caurumiem, uzsvēra Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietniece attīstības jautājumos Līga Strazda.

Pēc liecībām šautuves telpa jau bija zināma - tā ir iekļauta Stūra mājas ekskursijas programmā, kuras ietvaros apmeklētājiem tiek stāstīts par Baigā gada notikumiem. Kopš pagājuša gada novembra šautuves telpā notika sienu demontāžas darbi.

"Pārsteidzoši, ka tāda slepena un vardarbīga iestāde, kurai bija tik liela vara padomju laikos, varēja atļauties atstāt šīs liecības burtiski aiz sienas," teica Strazda. Sienas esot bijušas aizliktas ar citiem dēļiem, nenoņemot cauršautos dēļus un nesavācot lodes: "No tā vien varam spriest, ka čekai bija tāds ieskats - nekad un neviens šeit netiks un neko neuzzinās," sprieda Strazda.

Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Jānis Goldšmits norāda, ka pēckara gados veidots biezs uzslāņojums un līmētas tapetes, lai noslēptu šautuves pēdas: "Zem pirmajiem dēļu apšuvumiem atklājās pirmie ložu caurumi - kopā pāri pa 200."

Lielākā ložu koncentrācija ir cilvēka galvas augstumā. Izpētes laikā ložu caurumi tika apzīmēti ar dzeltenām un sarkanām uzlīmēm (ar sarkano tika marķēti tie ložu caurumi, kas aizšpaktelēti), kā arī tie tika numurēti atrašanas secībā.

"Konstatējām arī mazas nagliņas, ar kurām tika piestiprināta melnā, gumijotā drēbe, kas parādās fotogrāfijās baigā gada grāmatā," klātesošajiem pastāstīja Goldšmits.

Kā vēlāk paskaidro Strazda, gumijotais audums tika uzkarināts ar nolūku nesasmērēt dēļus ar "to, kas iznāk ārā tad, kad cilvēku nošauj".

Pēc nošaušanas cilvēki esot sakrauti smagajā mašīnā uz izvesti ārpus Rīgas. Pretī šautuves telpai atradās garāža kravas mašīnām, un pētnieki atzīst, ka kas tāds ir reti sastopams: "Reti kurā mājā iekšpusē ir uztaisīta garāža smagajām mašīnām," paskaidroja Strazda. 

Tas, ka minētā telpa tiešām ir 1941. gadā izmantotā telpa cilvēku nošaušanai, pierādīts, salīdzinot vēsturiskajās bildēs esošo dēļu skaitu ar šautuves telpā esošajiem dēļiem. Tāpat telpas stūrī ir ventilācijas caurums, kas redzams attēlos no 1941. gada.

"Vēl stūrī pie durvīm ir konstatēts aizmūrējums, kur, visticamāk, ir atradusies asins notekas rene, kuras aizmūrēto daļu var redzēt pagraba griestos," klāstīja Goldšmits. Vienīgais, kas neatbilst fotogrāfijās redzamajai telpai, ir šautuves pašreizējais izmērs. Pētnieki šo nesakritību skaidro ar to, ka starpsiena uzmūrēta vēlāk.

Plānotā Stūra mājas rekonstrukcija bija kā pamudinājums sameklēt telpu, bet ar to pētniecības darbi nebeidzas. Otra lielā mīkla, ko Latvijas okupācijas muzejs mēģinās atšifrēt - kā varēja gadīties, ka dēļos, kurus viņi uzskata par pēckara laikā liktiem, var būt ložu pēdas: "Tas nozīmē, ka šajā telpā ir notikusi šaušana vēl pēc Otrā pasaules kara," komentēja Strazda. Kāds bijis šaušanas mērķis, nav zināms, bet ir skaidrs, ka lodes ir cita tipa. "Esam lūguši arī Iekšlietu ministrijai (IM) palīdzību, lai viņi mūs savu iespēju robežās nodrošina ar ballistikas ekspertiem, lai par šīm lodēm varam uzzināt maksimāli daudz," atklāja Strazda.

Stūra māju uz rekonstrukcijas laiku plānots slēgt šī gada septembra beigās. Valsts nekustamo īpašumu valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis skaidro, ka pašlaik tiek izskatīta iespēja ēku dalīt divās daļās - Stūra mājas daļā saglabājot vēstures liecības un piemiņu par politiski represētajiem un Latvijas vēstures drūmo periodu, bet atlikušajā - Tetera nama - daļā atjaunojot iepriekšējo spozmi un dzīvību. "Virzīties tālāk var tad, ja izprotam un pieņemam pagātni. Tādēļ noteiktu telpas daļu šeit vienmēr būtu jāatstāj muzejam. Tomēr mums jāskatās nākotnē un pārējos 7,8 tūkstošos kvadrātmetros Tetera namā jāatjauno tā dzīvība un rosība, kas ir bijusi raksturīga šim namam sākotnēji," uzskata Neimanis.

precizēts Jāņa Goldšmita uzvārds

Top komentāri

rekur
r
Uz Raiņa bulv. un Reimersa ielas stūra bijušā Iekšlietu ministrijas ēka. Viss mājas stūris 2 stāvu augstumā bija ar ložu pēdām. Atmodas laiki, kad Rīgas OMON šturmēja Iekšlietu min. ēku. Virkne kritušu varoņu. Šīs ložu pēdas bija mūsu Neatkarības vēsturiska liecība- īsta... Tagad tur būs viesnīca un sienu ārsienu no jauna izlīdzina. Starp citu tajā ēkā 1941.-1944. bija vācu Rīgas Gestapo. Un pagrabā šāva cilvēkus.
interesanti kuri
i
Varbūt paņemt lodes laukā un paņemt DNS ekspertīzi un noteikt upuru profilu un pirkstu nospiedumus šāvēja DNS ekspertīzi. Mūsdienās daudz var uzzināt, iespējas pastāv...
Enģeļa viesis
E
Ļaunums un bailes, kas atbalsojas caur paaudzēm!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas