Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Darbu sāk CVK uzziņu tālrunis par Rīgas domes vēlēšanām

Lai informētu vēlētājus par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu kārtību, no 20.jūlija līdz 30.augustam darbosies Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) uzziņu tālrunis 67049999, aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Tālrunis strādās katru dienu no plkst.9 līdz 20, bet 28.augustā un 29.augustā no plkst.7 līdz 24, un 30.augustā no plkst.9 līdz 17. Zvanot uz uzziņu tālruni, vēlētāji varēs noskaidrot sev tuvāko vēlēšanu iecirkni un tā darba laiku, uzzināt, kā pieteikt iecirkņa maiņu un balsošanu atrašanās vietā, reģistrēties balsošanai vēlēšanās, ja Rīgā nav deklarēts, bet šajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums.

Tāpat varēs iegūt informāciju par balsošanas kārtību savā un citā iecirknī, zīmes aizpildīšanu, drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai un atbildes uz citiem ar vēlēšanu norisi saistītiem jautājumiem.

No 30.jūlija pa uzziņu tālruni varēs noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs ir reģistrēts atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai 90 dienas pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31.maijā.

Rīgas domes vēlēšanās, kas notiks šā gada 29.augustā, vēlētājiem būs iespēja balsot 156 iecirkņos Rīgā. Šajās vēlēšanās varēs balsot savā vai jebkurā citā Rīgas vēlēšanu iecirknī.

CVK aicina vēlētājus pēc iespējas balsošanai izvēlēties savu vēlēšanu iecirkni, ja iecirknis nav balsošanai ērts, izmantot iespēju mainīt iecirkni iepriekš. Savukārt, ja tomēr kādu iemeslu dēļ vēlēšanās nepieciešama iespēja balsot citā iecirknī, ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr tiks veikta iecirkņa maiņa, pārliecinoties, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, un ierakstot vēlētāju jaunā iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Vēlēšanu dienā 29.augustā iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22. Trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot iepriekš: trešdien, 26.augustā, no plkst.16 līdz 21, ceturtdien, 27.augustā, no plkst.9 līdz 16.00 un piektdien, 28.augustā, no plkst.12 līdz 20.

Vēlēšanās būs iespēja pieteikt arī balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlētājs vēlēšanu laikā atradīsies Rīgas teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā varēs arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja atrodas apcietinājumā Rīgā.

Vēlētāji, kuriem Rīgā šā gada 31.maijā bija reģistrēta dzīvesvieta, vēlētāju sarakstos tiks iekļauti automātiski, savukārt, lai izmantotu iespēju vēlēt Rīgas domi, ja vēlētājam Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, vēlēšanām būs īpaši jāreģistrējas no 30.jūlija līdz 15.augustam.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) līdz 30.jūlijam izsūtīs vēlētājiem pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas adresi Rīgā informāciju par to, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. No 30.jūlija savu iecirkni varēs noskaidrot arī PMLP e-pakalpojumā.

Mainīt iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgā no 30.jūlija līdz 15.augustam varēs PMLP e-pakalpojumā vai nosūtot iesniegumu pa pastu, e-pastu vai portālā "Latvija.lv" jebkurai Rīgas pilsētas dzīvesvietas deklarēšanas iestādei. Mainīt vēlēšanu iecirkni varēs arī vēlēšanu laikā, ierodoties jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās būs Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31.maijā, vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās būs derīga pase vai personas apliecība jeb eID. Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

CVK arī atgādina, ka, uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, kā arī jālieto mutes un deguna aizsargs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas