Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Muzeja nākotne Rīgas pilī neskaidra; bažas par darbinieku atlaišanu

Kamēr izdegušajās Rīgas pils reprezentācijas telpās notiek seku likvidēšanas darbi, kas kopā ar pagaidu jumta uzstādīšanu izmaksās vairāk nekā 200 000 latu, tikmēr muzeju apdzīvotajā pils daļā logi ir plaši atvērti. Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) žūst ugunsgrēka dzēšanas darbu seku visvairāk skartā daļa - iepriekš publiskai apskatei pieejamās telpas.

LNVM Restaurācijas departamenta vadītāja Sarmīte Gaismiņa stāsta, ka eksponātu atjaunošanas darbu process ir lēns - nevis tāpēc, ka trūktu darbinieku, bet gan specifikas dēļ: "Viss jādara pakāpeniski - smalkajā procesā neko nedrīkst sasteigt. Kamēr restaurators strādā pie viena priekšmeta, pārējie, lai nebojātos vēl vairāk, glabājas saldētavā." S. Gaismiņa piebilst, ka darbnīcā ir tikai viena profesionālā saldētava, kas ir pilna ar glābjamajiem priekšmetiem, tāpēc izmantot nākas arī sadzīves ledusskapjus, kur savu atjaunošanas kārtu gaida izmirkušās grāmatas. "Strādājam ārkārtas režīmā - pils ugunsgrēks izmainīja ļoti daudzu cilvēku plānus un visi darbi atlikti, lai spēkus veltītu relikviju saglabāšanai. Tas aizņems vismaz gadu."

Restauratoriem darāmais skaidrs, bet LNVM direktors Arnis Radiņš esošo situāciju muzejā salīdzina ar šaha spēlēšanu pret nezināmu pretinieku: "Šobrīd ir liela neziņa. Esmu izplānojis vairākus gājienus uz priekšu daudzām iespējamām situācijām. Turpmākais atkarīgs vienīgi no ekspertu tehniskā atzinuma." VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina Dienai norāda, ka apsekošanas komisijas slēdziens būs zināms pēc nedēļas un, pamatojoties uz to, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) noteiks muzeja turpmāko nākotni un atrašanās vietu.

A. Radiņu visvairāk satrauc iespējamie pagaidu rakstura risinājumi: "Tiem ir tendence ievilkties bezgalībā, savukārt mēs sagaidām ilgtermiņa lēmumu, lai zinām, ko darīt ar publiskai apskatei pieejamo daļu - gaidīt, kad viss tiks atjaunots pilnībā, vai atvērt to daļēji, lai gan tas varbūt nebūtu pilnas biļetes cenas vērts. Tā kā ekspozīcija apmeklētājiem ir slēgta, desmit no aptuveni 100 muzejā strādājošajiem bija spiesti doties atvaļinājumā un visdrīzāk darba attiecības ar zāļu uzraugiem un biļešu kasierēm nāksies pārtraukt, bet arī tas būs atkarīgs no VNĪ lēmuma."

Savukārt Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) direktore Ilze Knoka atklāj, ka viņai savus darbiniekus atlaist nenāksies, jo ekspozīcijas telpas atrodas citā ēkā pilij pretējā ielas pusē un tās joprojām ir atvērtas apskatei. Taču Rīgas pilī glabājas lielākā daļa muzeja krājumu, kas, pēc I. Knokas domām, joprojām ir apdraudēti: "Skaidrs, ka visi priekšmeti no šīm telpām būs jāizved. Jautājums vien - cik steidzamā kārtā, un atbildi uz to sniegs tehniskais atzinums." I. Knoka atklāj, ka ne vērtīgos manuskriptus, ne mūzikas instrumentus ūdens postījumi nav skāruši. Bojāta tikai daļa fotonegatīvu, kas šobrīd noglabāti saldētavā. "Svarīgi nākamo soli spert stratēģiski prātīgu, lai vēsturiskās vērtības turpmāk netiktu pakļautas riskam," norāda RMM direktore.

Visu rakstu lasiet otrdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas