Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

papildināta (16:36) - Atbalsta Rīgas skolēnu bezmaksas pārvadāšanu sabiedriskajā transportā

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja otrdien atbalstīja  Rīgas 5. līdz 12. klašu vispārējās izglītības iestāžu skolēnu bezmaksas pārvadāšanu pašvaldības sabiedriskajā transportā, portālu Diena.lv informēja Rīgas domē.

Deputāti uzdeva Satiksmes departamentam līdz nākamajai komitejas sēdei sagatavot priekšlikumus grozījumiem Rīgas domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem.

"Šodien komiteja lēma par jau noteiktās atlaides paplašināšanu, nevis par jaunas ieviešanu - pamatskolas audzēkņiem tiks piepulcināti pārējie vispārizglītojošo mācību iestāžu skolēni. Uzlabojoties pašvaldības finansiālajai situācijai, dome varētu lemt par atlaižu piemērošanu arī citām sociāli neaizsargātākām iedzīvotāju grupām," skaidroja komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks.

5. – 12. klašu skolēnu bezmaksas pārvadāšana sabiedriskajā transportā pašvaldības uzņēmumam Rīgas satiksme gadā izmaksātu apmēram 3,1 miljonu latu, bet šajā gadā - no septembra līdz decembrim - apmēram 1,1 miljonu latu, liecina uzņēmuma veiktie aprēķini.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdeva Rīgas satiksmei veikt finansiālos aprēķinus par iespēju nodrošināt visiem skolēniem no 1. līdz 12. klasei  pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas.

Skolēni no 1. – 4. klasei jau šobrīd sabiedrisko transportu izmanto bez maksas, bet pārējie tiek pārvadāti ar 60 procentu atlaidi, pērkot mēneša abonementa biļetes.

"Jau uzsākot darbu šajā Rīgas domes sasaukumā, viena no prioritātēm bija sociālais atbalsts, izglītība, ieguldījums skolās un bērnu dārzos. Nodrošināt bezmaksas transportu visiem skolniekiem ir Ušakova ideja. Daudz runājām ar vecākiem, atbalsts bezmaksas skolēnu pārvādāšanais spēlē lielu lomu katra rīdzinieka ģimenē. Šāds lēmums tiek ļoti gaidīts, un tas būs atbalsts katra rīdzinieka ģimenes budžetam," portālam Diena.lv atzīst Rīgas mēra Nila Ušakova preses pārstāve Anna Kononova.

Pretējās domās gan ir opozīcijas pārstāvis Olafs Pulks (Vienotība). "Vēlēšanas tuvojas, [Nils] Ušakovs un viņa vadītā koalīcija sāk vilkt no dāvanu maisa vienu dāvanu pēc otras," domes Satiksmes un transporta lietu komitejas lēmumu komentē O. Pulks.

Šoreiz gan viņa pārstāvētās apvienības deputāti esot atbalstījuši komitejas lēmumu, jo līdzīgas izmaiņas pasažieru pārvadājumos pašvaldībai aicinājuši ieviest jau pirms diviem gadiem.

Toreiz Vienotības pārstāvji aicinājuši domei atļaut ar sabiedrisko transportu bez maksas pārvietoties 1.-9.klašu skolēnus, bet vidusskolēniem braucieniem piešķirt lielu atlaidi. "Kad piešķīra šādas tiesības nestrādājošajiem pensionāriem, mēs gribējām arī, lai bez maksas brauc skolēni. Divus gadus varēja jau bez maksas braukt," saka O.Pulks.

Viņš pārmet, ka šoreiz attiecībā uz skolēnu bezmaksas braukšanu tomēr ieviesusies kļūda – bez maksas nevarēšot braukt arodvidusskolu audzēkņi. "Ar ko tad arodskolēni ir sliktāki?" vaicāja O.Pulks, aicinot arī šai skolēnu grupai ļaut ar sabiedrisko transportu braukt bez maksas.

Līdzīgu viedokli pauž cits opozīcijas deputāts - "Ar ko ir sliktāks tas nodokļu maksātājs, kura bērni iet profesionāli tehniskajā skolā, par to, kura bērni mācās vidusskolā," sašutis ir  Jānis Vahers (Demokrātiskie patrioti).

Deputāts atzinīgi vērtē ieceri no 1.septembra visiem skolēniem līdz 12. klasei nodrošināt braukšanu sabiedriskajā transportā bez maksas. Taču, viņaprāt, šādi tiek diskriminēti profesionāli tehnisko skolu audzēkņi.

"Tā ir tā pati vidusskolas programma tikai ar specializāciju. Tā, manuprāt, nedrīkst būt, jo tie ir tādi paši skolēni kā tie, kas mācās vidusskolā,” uzsver J. Vahers. Šāds lēmums atbalstīt konkrētu skolēnu daļu liecina par gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, pieļauj deputāts. "Tas stipri sāk izskatīties pēc kampaņas vienkārši, lai pucētu savas spalvas – mēs tur tā un šitā. Lēnā garā tā priekšvēlēšanu kampaņa acīmredzot ir sākusies."

J. Vahers uzsvēra, ka šādā veidā tiek dzīvots uz vienas konkrētas nodokļu maksātāju daļas rēķina, savukārt citai tiek izvirzītas priekšrocības.

Skeptiska par jauno priekšlikumu ir arī Rīgas kultūru vidusskolas direktore Solveiga Linda Remese, kura uzskata – ja Latvija ir bagāta valsts, tad visiem skolēniem var piešķirt iespēju izmantot sabiedrisko transportu bezmaksas, tomēr vienlaikus norāda – jādomā par ekonomisko politiku.

"Es katrā ziņā esmu par diferencēšanu. Ne visiem, ne vienādi. Ir ģimenes, kurām tas ir nepieciešams un ir tādas, kurām nav," sacīja vidusskolas direktore. Iespējamie kritēriji, lai varētu noteikt, kam jāpiešķir bezmaksas Rīgas satiksmes pakalpojums, varētu būt ģimenes ienākumu līmenis un bērnu skaits ģimenē.

(ziņa papildināta no 5. rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas