Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pētījums: ūdens kvalitāte Rīgā labāka nekā daudzviet Eiropā

Dzeramais ūdens Rīgā ir labākas kvalitātes nekā daudzviet citur Eiropā, parādījis pētījums, ko veikuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieki un SIA Rīgas ūdens.

Ūdens kvalitāte tika mērīta ar jaunām tehnoloģijām – bioplēves sensoriem, molekulārajām zondēm un pat eksperimentālā kārtā tika uzstādīts akvārijs, kurā kā ūdens kvalitātes indikatori izmantotas dzīvas zivis.RTU zinātnieki Ūdens tehnoloģijas un inženierijas katedras profesora Tāļa Juhnas vadībā nākuši klajā arī ar kādu atklājumu - mehānisms, kā patogēnās baktērijas nonāk un izplatās ūdensapgādes sistēmā, ir citāds, nekā dzeramā ūdens pētnieki visā pasaulē domājuši pēdējos simts gadus. Šis atklājums, iespējams, izskaidro atsevišķus saslimšanas gadījumus pasaulē no dzeramā ūdens, kad piesārņojuma izraisītājs ūdenī šķietami nav ticis konstatēts.

Kā stāsta pētnieki, lai noteiktu dzeramā ūdens tīrību, kā viens no indikatoriem tiek izmantota zarnu nūjiņa Escherichia coli. Šīs baktērijas klātbūtne ūdenī liecina par iespējamību, ka ūdens var saturēt infekcijas slimību izraisītājus. RTU zinātnieku grupa, izmantojot inovatīvas tehnoloģijas, konstatējusi, ka zarnu nūjiņas uzkrājas baktēriju kolonijās – bioplēvēs – uz ūdensvada cauruļu sieniņām nekultivējamā formā. Tādēļ barotnēs zarnu nūjiņa pārbaužu laikā netiek konstatēta. Šobrīd RTU zinātnieki turpina pētījumus, lai noskaidrotu, kādos gadījumos ūdenī konstatētā zarnu nūjiņas nekultivējamā forma ir kaitīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas