Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Swedbank: Motivācija krāt privātajai pensijai ir vēlme pēc cienījamas dzīves vecumdienās

Vairāk nekā pusei (54%) Latvijas iedzīvotāju svarīgākais faktors veikt uzkrājumus privātajai pensijai ir iespēja vecumdienās saglabāt cienījamu dzīvi, liecina Swedbank veiktā aptauja.

Ceturtdaļu respondentu motivē iespēja vecumdienās sasniegt vismaz 70% no pašreizējā ienākumu līmeņa un privātā pensija kā papildus nodrošinājums nākotnē. Taču gandrīz piektdaļa (18%) iedzīvotāju uzkrājumus privātajai pensijai neveic.

Aptaujas dati rāda, ka iedzīvotājiem, veicot uzkrājumus privātajai pensijai, ir svarīgi arī tādi faktori kā iespēja 2. pensijas līmeņa uzkrāto kapitālu nodot mantojumā (21%), nodrošināt sev naudas līdzekļus jau 55 gadu vecumā (21%), kā arī iespēja katru gadu izmantot valsts piešķirtos 24% nodokļu atvieglojumus (15%).

"Patlaban strādājošie arvien vairāk apzinās, ka pašiem ir aktīvi jākrāj privātajai pensija, lai nodrošinātu labklājīgas vecumdienas, jo, cerot tikai uz valsts pensiju sistēmu, ienākumi vecumdienās var sarukt pat uz pusi. Pie šāda scenārija iedzīvotājus, kuri aktīvajos darba gados nebūs domājuši par savu nākotni, var sagaidīt nepatīkams pārsteigums. Tad bažas par dažādu saistību izpildi nomāks iespēju pavadīt cienījamas vecumdienas ar sev tuvajiem," atzīmē Swedbank Investīciju produktu daļas vadītājs Reinis Jansons.

Gados jaunākus iedzīvotājus veidot privāto pensiju vairāk motivē iespēja nākotnē ceļot un baudīt kultūras pasākumus (29% iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 29 gadiem), turpretī gados vecākiem iedzīvotājiem būtiskāka šķiet iespēja saglabāt cienījamu dzīvi vecumdienās (61% iedzīvotāju vecumā no 46 līdz 59 gadiem).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas