Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Āfrikas cūku mēra uzliesmojums apstiprināts divām mājas cūkām saimniecībā Ventspils novada Zlēku pagastā

Trešdien, 13.jūlijā, apstiprināts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums divām mājas cūkām saimniecībā Ventspils novada Zlēku pagastā, aģentūru LETA informē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Tāpat dienestā norāda, ka PVD uzsāks ĀCM apkarošanas pasākumus un veiks epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

Šis ir jau trešais ĀCM uzliesmojums vienas nedēļas laikā divos Kurzemes novados.

PVD atkārtoti aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un atgādina, ka vasara ir bīstamākais periods, kad ir vislielākā iespējamība ĀCM vīrusam iekļūt mājas cūku novietnēs.

Lielākais drauds mājas cūku novietnēm ir meža cūkas. Tām raksturīgā straujā populācijas atjaunošanās un ĀCM vīrusa izturība dabā veicina infekcijas izplatību jaunos meža cūku baros, kas kļūst par vīrusa rezervuāru dabā. Tas, savukārt, rada pastāvīgu apdraudējumu mājas cūku audzētājiem.

PVD atgādina, lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi - jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, kā arī cūkām nedrīkst izbarot virtuves atkritumus, zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli), termiski neapstrādātus kartupeļus un citus. Tāpat nedrīkst ņemt ūdeni dzīvnieku dzirdināšanai no atklātām ūdenstilpnēm.

Savukārt kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes, pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi, rūpīgi jādezinficē novietnes teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi, savukārt ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Šogad pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām tika konstatēts 8.jūlijā Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās vairāk nekā 1400 cūkas ir likvidētas.

Šogad ĀCM konstatēts 453 meža cūkām 24 Latvijas novados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas