Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita
No aptaujas izriet, ka visapmierinātākie cilvēki dzīvo Rīgā. 79% rīdzinieku atzinuši, ka ir laimīgi

Aptauja: Laimīgo iedzīvotāju skaits Latvijā sasniedz 74%

Laimīgo iedzīvotāju skaits Latvijā sasniedz 74%, par jaunākajiem laimes indeksa datiem piektdien vēstīja raidījums LNT Ziņas. Šo rādītāju Latvijā nosaka jau 17. gadu.

Cilvēki uz jautājumu, vai kopumā jūtas laimīgi, aptaujā atbildējuši ar "Jā" vai "Drīzāk jā". Ja no šī apjoma atdala tikai pirmos jeb tos, kas nešaubīgi apstiprināja savu laimes sajūtu, tādu ir 25,2%. Salīdzinot ar pērno gadu, Latvijā laimīgo cilvēku skaits ir samazinājies, jo pērn tā jutās 31%. Un arī kopējais laimīgo iedzīvotāju skaits ir mazāks nekā pērn sasniegtie rekordaugstie 77%.

Nelaimīgo iedzīvotāju skaits šogad ir 19,5%.

"Pēdējos četrus gadus vidēji statistiski Latvijas iedzīvotāji jūtas tik laimīgi un tik apmierināti ar dzīvi, kā vēl nekad iepriekš jaunāko laiku vēsturē," saka aptaujas veicēja SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš.

Indekss uzrāda - latvieši ir laimīgāki nekā krievi Latvijā, bet dzimumu profilā vīrieši ir mazāk laimīgi nekā sievietes. Visapmierinātākie ar savu dzīvi ir gados visjaunākie: vecuma grupās no 18 līdz 24 gadiem tie ir 87%, bet no 25 līdz 34 gadiem laimīgi ir 82%.

Datos izteikti redzama tendence - jo vecāki cilvēki, jo mazāk laimīgi viņi ir, un izteikti palielinās stabili nelaimīgo procenti.

Pēc nodarbinātības sektora laimīgākie ir valsts un pašvaldību iestādēs strādājošie - tur tādi ir 83%, nelaimīgākie - bezdarbnieki.

Jaunākais laimes indekss nostiprina arī jau iepriekš redzamo tendenci - jo augstāka izglītība, jo lielāka apmierinātība. "Pastāv sakarība starp izglītību un ienākumu līmeni - jo cilvēkam ir augstāka izglītība, jo ar lielāku varbūtību pelnīs vairāk," skaidro Kaktiņš.

Iedzīvotāji, kas ir augstākajā ienākumu grupā, proti, tie, kam mēnešalga ir virs 470 eiro, visbiežāk sevi atzīst par laimīgiem - tā norāda 86%.

No aptaujas izriet, ka visapmierinātākie cilvēki dzīvo Rīgā. 79% rīdzinieku atzinuši, ka ir laimīgi.

Otrs laimīgākais reģions Latvijā ir Latgale. 75% latgaliešu sevi uzskata par laimīgiem, lai gan ekonomiskie rādītāji tur nav tik labi. Izrādās, nelaimīgākie cilvēki ir Kurzemē.

Top komentāri

ap
a
<<Latvija ANO Pasaules laimes indeksā ieņem 54.vietu>> tad jau Norge laimīgi ir apmēram 300% iedzīvotāju!!! :-D
kalašnikovs
k
Interesanti, ka desmit gados, kopš Barčas kundze saņem pensiju, viņas pensijas apjoms gadā ir pieaudzis par aptuveni 70%. Vai zināt, kādu pensionāru, kuram tik raženi ir kāpusi pensija? Kas no šī visa ir secināms? Tātad, kopš ir pieejamas amatpersonas deklarācijas (tas ir 2000.gads), par darbu Saeimā Barčas kundze no valsts ir saņēmusi gandrīz 400 000 EUR. Šis skaitlis liek uzdot tādu vienkāršu jautājumu: Barčas kundze, ko Jūs esat labu paveikusi Latvijas labā par 400 000 EUR. ja neskaita uzņēmēju kaunināšanu šajā nedēļā?
kalašnikovs
k
Un, lai tā bilde paliktu pavisam šķība un nepatīkama, paņemsim vidējo statistisko algu. kas pēc CSP datiem Latvijā ir 818 EUR (bruto), kas nozīmē, ka par šo algu valsts budžetā mēnesī būtu jānonāk 430,36 EUR. Attiecīgi sanāk, ka, lai viens cilvēks varētu nomaksāt Barčas kundzes politisko darbošanos, viņam būtu jāstrādā 929 mēneši jeb 77 gadi. Bet, ja saņemat noteikto minimālo algu 370 EUR, tad būtu jāstrādā 2162 mēneši jeb 180 gadu. Un tagad es teikšu tā – ziniet, Barčas kundze, par saviem darbiniekiem es mēģināšu visu nomaksāt, bet Jūsu izklaides Saeimā es gan nevaru atļauties, tādēļ esiet tik laipna un nolieciet mandātu. Es nevēlos Jūs vairs redzēt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas