Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aptauja: Piektdaļa vecāku nezina, ka bērni vecumā līdz 14 gadiem nedrīkst braukt ar elektroskrejriteni

Latvijā gandrīz piektā daļa jeb 19% vecāku nezina, ka bērni vecumā līdz 14 gadiem nedrīkst braukt ar elektroskrejriteni, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas datiem 27% vecāku zina, bet to nav pārrunājuši ar saviem bērniem, bet 19% atzinuši, ka šo jautājumu ir pārrunājuši virspusēji.

Valsts policijas statistika liecina, ka ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas notikuši, pārvietojoties ar elektroskrejriteni, un kuros iesaistīti bērni vecumā līdz 18 gadiem, šogad laikā līdz jūnijam, salīdzinot ar pērno gadu, ir palielinājies par 62%. Turklāt liela daļa bērnu elektroskrejriteņus izmanto neatļautā vecumā līdz 14 gadiem.

CSDD informē, ka līdz jūlija beigām 58 bērni, kas šogad nonākuši Bērnu slimnīcā, atzinuši, ka trauma gūta, krītot no elektroskrejriteņa. Pagājušajā gadā jūlija beigās šis skaitlis bija 42. Līdz ar to Bērnu slimnīca novēro gadījumu skaita pieaugumu, un šogad ir bijušas īpaši smagas traumas. Pagājušajā gadā visvairāk traumu, krītot no elektroskrejriteņiem, Bērnu slimnīcas pacientiem bija augustā - 23. Šogad mēneša rekords tika pārspēts jau maijā, ziņo CSDD.

Bērnu slimnīcas bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs, Latvijas bērnu ķirurgu asociācijas prezidents Jānis Upenieks atklāj, ka gūtās traumas, krītot no elektroskrejriteņiem, ir smagas, un smagi cieš tieši galva. 

"Krītot no elektroskrejriteņa, biežāk gūtās traumas ir galvas, sejas un roku traumas. Labākajā gadījumā tie ir sasitumi, kas milzīgas sekas nerada, tomēr ir arī daudz gadījumu, kad bērni gūst smagas traumas, piemēram, vaļējus lūzumus, kad nepieciešama operēšana, intensīvā terapija un ilgstošs atveseļošanās process," norāda Upenieks.

Savukārt kompānijas "If Apdrošināšana" dati liecina, ka salīdzinājumā ar pagājušajā gadā iesniegto nelaimes gadījumu apdrošināšanas pieteikumu skaitu, šogad tas esot trīskāršojies. Pieteikumi pārsvarā tiek saņemti par gadījumiem, kuros cieš pilngadīgi elektroskrejriteņu vadītāji, tomēr vasarā ir pieteikumi arī par bērniem, kuri jaunāki par 14 gadiem.

CSDD aptaujas dati liecina ka, lai gan 57% iedzīvotāju nav saskārušies ar situācijām, kurās bērni neatļautā vecumā brauc ar elektroskrejriteni, 31% norādīja, ka, redzot šādu situāciju, nav bērnu apturējuši vai aizrādījuši viņam, jo uzskata, ka tā nav viņu atbildība. Tikai 6% aptaujāto ir tūlītēji rīkojušies un aizrādījuši bērnam par situācijas bīstamību. Savukārt 2% aptaujāto ir nekavējoties informējuši Valsts policiju par šo notikumu un vēl tik pat - ievietojuši informāciju par redzēto situāciju sociālajos tīklos.

Jau ziņots, ka reaģējot uz strauji augošo ceļu satiksmes negadījumu skaitu, kuros iesaistīti bērni, CSDD, Valsts policija un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca no 27.jūlijā rīko satiksmes drošības kampaņu "Tava priekšzīme - svarīgākā ceļazīme!".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas