Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Ar bērzu sulām vilinās bagātos londoniešus

Latvijas bērzu sulu pārstrādātāji saņēmuši ievērojamus 
pasūtījumus eksportam, bet īstu nišas atspērienu kavē 
rietumnieku neizglītotība par dabas veltēm
, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Eksporta potenciāls ir motivācija darboties šajā biznesā, sarunā ar DB saka Latvijā lielākā bērzu sulu pārstrādes uzņēmuma SIA Kainaiži īpašnieks Ervins Labanovskis. Šajā sezonā izejviela produktiem, tostarp jaunajai produktu līnijai Birzī, iegūta no 700 bērziem. Savukārt lielākais pasūtījums saņemts no Lielbritānijas – 30 tūkst. litru svaigas sulas. Otrs Latvijas nopietnais bērzu sulas pārstrādes uzņēmums SIA Sula bērzu sulu šajā pavasarī ieguvis no urbumiem 400 bērzos. Pateicoties agrajai, bet garajai sezonai, savākts uzņēmumam rekordliels daudzums bērzu sulu – 35 tonnas, kamēr pērn – 24 tonnas. Tik daudz no privātīpašnieka īrētajā birzī Salaspils novadā savākts, pateicoties lielajai interesei no eksotiskās Taizemes.


"Laikapstākļi šogad ir tādi, ka sulu mēneša sākumā koki jātaisa ciet," norāda SIA Sula vadītājs Linards Liberts. Latvijā bērzu sula ir pieejama visiem, kam nav slinkums, saka Liberts. Daudzi ievākto sulu saraudzē, novieto garāžā vai pagrabā, lai vasarā veldzētu slāpes. "Mēs tieši to pašu piedāvājam ārzemniekiem," stāsta Liberts.

Bērzu sulas ražotāji izvēlas vienu no divām taktikām – pārdot dabīgi raudzētu vai arī pasterizētu bērzu sulu, kam pievienota citronskābe un cukurs. Uzņēmuma Sula produkciju, plastmasas pudelēs pildītu, tirgū neatrast, taču stikla pudelēs tā tiek sūtīta uz Vāciju un Taivānu.

Pērn uz tālo zemi no ražotnes Ikšķilē aizvests konteiners sulas, šogad tiek gatavoti divi konteineri, kurus piepildīs kopumā 26 tūkst. 0,75 l tilpuma pudeļu. Savukārt uz Vāciju bērzu sulas tiek eksportētas jau trešo gadu, taču nelielā apjomā kā uztura bagātinātājs. Par pirmo pasūtījumu no Taivānas pērn varētu domāt, ka tā ir sava veida nejaušība, bet otrais pasūtījums un divreiz apjomīgāks par to vairs neliecina, uzskata bērzu sulas ražotājs.


SIA Kainaži bērzu sulu sadarbības partneris izplatīs vairākos lielveikalu tīklos Lielbritānijā, tiesa ar citu zīmolu, mērķējot uz "bagātu Londonas iedzīvotāju sievām, kas apmeklē jogas nodarbības un meklē citas veselīgi trendīgas lietas," raksturo Labanovskis. Pasūtījumu ir pabeigts komplektēt, pašlaik sulu krava ir ceļā uz Lielbritāniju. Labanovskis saskāries arī ar interesi no Itālijas, Vācijas, arī Bulgārijas un Lietuvas, bet "pagaidām ārzemnieki tikai tausta tirgu, mēģinot saprast, ko varam piedāvāt, kādas ir izmaksas".

Visu rakstu Ar bērzu sulām vilinās 
bagātos londoniešus
 lasiet 8. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas