Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Ar pāris izņēmumiem Latvijā liegs uzturēties Baltkrievijā reģistrētām automašīnām

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz Latvijā liegt uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Likumprojektam noteikta steidzamība. Tas nosaka, ka tie Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri šobrīd atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz 31.oktobrim. 

Pēc noteiktā termiņa Baltkrievijas transportlīdzekļi Latvijā varēs iebraukt tikai Latvijas teritorijas šķērsošanai vienu reizi tranzītā, iepriekš piesakoties Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodrošinātajos e-pakalpojumos.

Tieslietu ministrija (TM) regulējumā piedāvā iekļaut divus izņēmumus. Likumprojekts neattieksies uz personām, kurām ir kustību traucējumi, kas vada sev piederošu Baltkrievijā reģistrētu transporta līdzekli un ieceļo nolūkā apciemot tuviniekus. Saistībā ar Ārlietu ministrijas ieteikumu, tāpat ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem Latvijā varēs ieceļot īpašos, ar drošību saistītos gadījumos. Šajos gadījumos personām būs jālūdz Finanšu izlūkošanas dienesta atļauja iebraukt Latvijas teritorijā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) iepriekš sēdē akcentēja, ka šādi izņēmumi nav regulējumā par Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kas jau tagad nedrīkst atrasties Latvijā.

ĀM parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV) sacīja, ka Baltkrievijas diaspora ļoti atšķiras no Krievijas diasporas, atzīmējot, ka Baltkrievijas opozīcijas pārstāvji iepriekš aicināja neatbalstīt likumprojekta sākotnējo versiju. "Tāpēc esam gatavi būt elastīgi, ja Baltkrievijā mainās politiskā situācija," pauda ĀM pārstāve.

Plānots, ka jaunā regulējuma neievērošanas gadījumā Latvijā varēs veikt Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskāciju par labu Ukrainai, atbalstot ukraiņus cīņā par savas valsts neatkarību.

Plānotās normatīvo aktu izmaiņas paredzēs Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijā, kā arī noteiks sekas un personu atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā.

Tāpat tiks novērsta šo transportlīdzekļu īpašnieku izvairīšanās no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, skaidro TM.

Līdzīgu likumprojektu bija iesnieguši opozīcijā esošā Nacionālā apvienība, taču to jūnija beigās gan atbildīgā komisija, gan Saeima noraidīja, paužot, ka TM gatavo regulējumu.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no 16.jūlija personām ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem - vieglajām pasažieru automašīnām - liedzis iebraukt Eiropas Savienībā (ES) caur Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietām.

Lai mazinātu sankciju apiešanas riskus, ES, apstiprinot kārtējo sankciju pakotni pret Baltkrieviju, lielā mērā ir salāgojusi Baltkrievijai noteiktās sankcijas ar Krievijai noteiktajām sankcijām, akcentēja VID. Noteikts, ka no Baltkrievijas ir aizliegts ievest tādas preces, kas ļauj Baltkrievijai dažādot ieņēmumu avotus, tādējādi ļaujot tai iesaistīties Krievijas agresijā pret Ukrainu, ja šo preču izcelsme ir Baltkrievijā vai ja tās tiek eksportētas no Baltkrievijas. Pielikumā ir iekļautas arī vieglās automašīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas