Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas izlīdzinātos maksājumus par apkuri

Nākamnedēļ Saeimas Mājokļu jautājuma apakškomisija kopā ar ministriju pārstāvjiem plāno apspriest lielo apkures parādu problēmu un meklēt ātru un efektīvu risinājumu šai situācijai.

Tikmēr iedzīvotāji, nespējot laikus samaksāt rēķinus, arvien biežāk vienojas ar namu apsaimniekotājiem un siltumenerģijas piegādātājiem par pakāpenisku parādu nomaksu un izlīdzinātiem maksājumiem.

Daži uzņēmumi šādu iespēju klientiem piedāvā jau vairākus gadus. Kopš šīs nedēļas arī SIA Rīgas namu pārvaldnieksapsaimniekoto namu iedzīvotāji uzņēmuma klientu apkalpošanas centros var noslēgt līgumu par dalītu apkures rēķinu samaksu - 50% no apkures rēķina maksājot noteiktajā laikā, bet atlikušo summu dalot pa mēnešiem līdz šā gada 30. septembrim. Iedzīvotāju parāda summa kopā ar apkuri ir 15 miljonu latu. Uzņēmuma dati liecina, ka decembra rēķinu laikus nomaksājuši tikai 86% iedzīvotāju. Vēl lielāks ir parāds a/s Rīgas siltums - patlaban tas sasniedz 28 miljonus latu. Līdzīga situācija ir ne tikai Rīgā, bet arī visā valstī. Kopējā Latvijas iedzīvotāju apkures parādu summa pirmajā janvārī bija 39,67 miljoni latu, liecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) apkopotie dati. Tas ir par 24,9% vairāk nekā pērn! SIA Liepājas namu apsaimniekotājs klientiem ir iespēja vienoties ar uzņēmumu un nomaksāt apkures rēķinu parādus pakāpeniski pusgada laikā bez soda naudas aprēķināšanas. Pēdējos trīs gados šādu iespēju izmantojušo iedzīvotāju skaits pieaudzis vairāk nekā sešas reizes - 2010. gadā tie bija 220 klientu, 2011. gadā krietni vairāk - 920, 2012. gadā - jau 1449. «Tas gan nenozīmē, ka būtu pieaudzis parādnieku skaits. Situācija ar rēķinu samaksu ir drīzāk stabilizējusies un pat uzlabojusies. Vidēji pērn tika samaksāti 95% izrakstīto rēķinu. Līdz 2010. gadam šis skaitlis bija 75 procenti,» stāsta uzņēmuma SIA Liepājas namu apsaimniekotājs pārstāve Ieva Puka.

Arī siltumenerģijas piegādātājs SIA Fortum Jelgava jau vairākus gadus piedāvā klientiem individuāli slēgt vienošanos par pakāpenisku parāda atmaksu, un liela daļa klientu parādus nomaksā vasarā. «Tas dod iespēju risināt parādu jautājumus bez tiesas starpniecības, tomēr, analizējot situāciju, gandrīz katrā mājā ir daži dzīvokļi, kas par siltumenerģiju nenorēķinās ilgstoši. Neskatoties uz tiesvedības procesiem, kas ir ne tikai dārgi, bet arī ilgi, šo dzīvokļu parādi turpina augt,» stāsta SIA Fortum Jelgava komunikācijas vadītāja Guntra Matisa. Pašlaik uzņēmuma klientu parāda summa ir 2,9 miljoni latu. Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldības asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš norāda, ka izlīdzinātie maksājumi par apkuri ir iespējami tikai, ja uzņēmuma finansiālais stāvoklis atļauj dotēt klientus. Viņš brīdina, ka lielie parādi namu apsaimniekotājus var novest līdz maksātnespējai. Kā piemēru viņš min uzņēmumu SIANamu apsaimniekošana, kuram pašlaik ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process. SIA Namu apsaimniekošana klientu parāds ir vairāk nekā 1,5 miljoni latu. Jau četrus gadus aptuveni puse šā uzņēmuma klientu izmanto iespēju maksāt avansā vasaras mēnešos, lai izvairītos no situācijas, ka apkures sezonā veidojas parādi. SIA Namu apsaimniekošanavaldes priekšsēdētājs Jānis Gailāns uzskata, ka parādu situācijas risināšanai steidzami būtu jāveic labojumi normatīvajos aktos, lai paātrinātu parādu piedziņas procesu un risinātu jautājumus par parādiem, kas fizisko personu maksātnespējas procesu rezultātā kļūst neatgūstami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas