Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atjauno izbeigto kriminālprocesu pret bijušo Rucavas novada domes priekšsēdētāju Roli

Kurzemes tiesu apgabala prokuratūra atcēlusi Liepājas prokuratūras lēmumu izbeigt kriminālprocesu, ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērn rudenī sāka pret bijušo Rucavas novada domes priekšsēdētāju Andi Roli (Vienoti novadam) par iespējamu kukuļa došanu Valsts darba inspekcijas (VDI) amatpersonai, aģentūru LETA informēja Kurzemes tiesu apgabala prokuratūras virsprokurors Andris Mikuļskis.

Līdz ar to kriminālprocess pret Roli ir atjaunots un nosūtīts KNAB tālākai izmeklēšanai.

Liepājas prokuratūras lēmumu 22.jūlijā atcēlusi Kurzemes tiesu apgabala prokuratūras virsprokurora vietas izpildītāja Inta Radkeviča, jo Kurzemes virsprokurors Mikuļskis tobrīd bijis atvaļinājumā.

Lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu atcelts, jo secināts, ka vēl jāveic lietas apstākļu izmeklēšana, skaidroja Mikuļskis.

Jau ziņots, ka KNAB bija nosūtījis vēstuli Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai saistībā ar Liepājas prokuratūras lēmumu izbeigt kriminālprocesu, kas tika sākts pret Roli par iespējamo noziedzīgo nodarījumu - kukuļa došanu VDI amatpersonai.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu KNAB nav tiesību pārsūdzēt prokuratūras lēmumu par krimināllietas izbeigšanu, tomēr birojs ir vērsies pie augstākstāvoša prokurora ar lūgumu izvērtēt kriminālprocesa izbeigšanas pamatotību, norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Pēc Liepājas prokuratūras lēmuma izbeigt kriminālprocesu, kas pērn rudenī sākts pret Roli par iespējamu kukuļdošanu VDI amatpersonai, KNAB vērsās pie Liepājas prokuratūras virsprokurora ar lūgumu izvērtēt lēmuma pamatotību. Tomēr Liepājas prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns iepriekš sniedza atbildi KNAB, ka lēmums nav atceļams.

Dzērvēns skaidroja, ka savu atbildi KNAB viņš var argumentēt līdzīgi kā pašu lēmumu, proti, nav pierādījumu tam, ka Rolis būtu piekukuļojis VDI amatpersonu, lai tiktu novilcināta pārbaudes veikšana pašvaldībā.

Kā vēstīts, Liepājas prokuratūra nav konstatējusi noziedzīga nodarījuma sastāvu bijušā Rucavas novada domes priekšsēdētāja Roļa veiktajās darbībās - naudas nodošanā VDI amatpersonai. 19.maijā prokuratūra nolēma izbeigt kriminālprocesu, ko pērn rudenī pret Roli par iespējamu kukuļdošanu VDI amatpersonai sāka KNAB.

"Nav strīdu par to, ka Rolis ir nodevis noteiktu summu. To atzīst gan viena, gan otra puse," iepriekš skaidroja Dzērvēns, piebilstot, ka trūkst pierādījumu tam, ka šī darbība būtu klasificējama kā noziedzīgs nodarījums, proti, kukuļdošana.

Rolis esot lūdzis konsultāciju kādai personīgi pazīstamai VDI amatpersonai, lai tā no likumdošanas viedokļa izskaidro, kas būtu jāsakārto pašvaldības dokumentācijā. Nav runa par to, ka Rolis būtu lūdzis veikt ko nelikumīgu, skaidroja Dzērvēns. Lai gan VDI konsultāciju sniedzot bez maksas, VDI amatpersonai esot bijis jākompensē ceļa izdevumi, lai tā aizbrauktu uz Rucavu.

Kā vēstīts, KNAB šī gada pavasarī nosūtīja Liepājas prokuratūrai pērn oktobrī sāktā kriminālprocesa materiālus, uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, lai KNAB izmeklētājs rosinātu prokuratūru saukt Roli pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB bija konstatējis, ka pašvaldības vadītājs, būdams valsts amatpersona, esot nodevis kukuli 50 latu apmērā VDI Kurzemes reģionālās valsts darba inspekcijas amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, attiecīgajā novada pašvaldībā neveiktu pienācīgu pārbaudi darba aizsardzības jomā.

Ja Rolis tiks saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, par minēto pārkāpumu amatpersonai iespējams sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem.

Rolis Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 2010.gada 11.martā. Pērn oktobrī KNAB sāka kriminālprocesu pret Roli par iespējamām prettiesiskajām darbībām saistībā ar kukuļa došanu citai valsts amatpersonai. Aizdomās turētajam Rolim tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp atstādināšana no amata pienākumu pildīšanas.

Šī gada maija beigās, pēc tam kad tika izbeigts kriminālprocess, Rolis atgriezās darbā novada domē, taču jau nākamajā dienā domes deputāti nobalsoja par viņa atcelšanu no domes priekšsēdētāja amata. Rucavas novada domes priekšsēdētāja vietas izpildītāja pašlaik ir priekšsēdētāja vietniece Līga Stendze ("Novadnieki").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas