Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Atjaunos pastiprinātu Latvijas un Baltkrievijas robežas apsardzību

Atjaunojoties nelegālo migrantu plūsmai, Iekšlietu ministrija (IeM) rosina tuvākajā laikā Latvijas un Baltkrievijas pierobežā atjaunot pastiprinātu robežapsardzības režīmu.

Kā liecina IeM sagatavotais rīkojuma projekts, pastiprinātu robežapsardzības režīmu plānots noteikt no 13.marta līdz 2024.gada 12.septembrim.

Ziemas mēnešos Baltkrievijas atbalstītā migrantu plūsma uz Latviju apsīka, tāpēc pēc 2024.gada 10.februāra pastiprinātais robežapsardzības režīms vairs netika pagarināts. Tomēr tagad atkal vērojama nelegālās migrācijas spiediena atjaunošanās, tāpēc Valsts robežsardze aicina atjaunot pastiprinātu robežas apsardzīvu.

"Valstij ir pienākums gādāt par savu drošību jebkuros apstākļos, un attiecībā uz valsts drošības aizsardzību būtu piemērojams piesardzības princips," rīkojumu pamato IeM.

Pastiprinātu robežapsardzības režīmu plānots atjaunot Ludzas novadā (Briģu, Ciblas, Cirmas, Isnaudas, Istras, Lauderu, Nirzas, Ņukšu, Pasienes, Pildas, Pureņu, Rundēnu un Zaļesjes pagastos un Ludzas un Zilupes pilsētās), Krāslavas novadā (Andrupenes, Andzeļu, Asūnes, Aulejas, Bērziņu, Dagdas, Ezernieku, Grāveru, Indras, Izvaltas, Kalniešu, Kaplavas, Kastuļinas, Kombuļu, Konstantinovas, Ķepovas, Piedrujas, Robežnieku, Skaistas, Svariņu, Šķaunes, Šķeltovas un Ūdrīšu pagastos un Krāslavā), Augšdaugavas novadā (Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Kalkūnes, Laucesas, Līksnas, Maļinovas, Medumu, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Sventes, Šēderes, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastos), Daugavpilī un Rēzeknes novada Kaunatas pagastā.

Rīkojums uzdos Valsts policijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem Sniegt nepieciešamo atbalstu Valsts robežsardzei Latvijas un Baltkrievijas robežapsardzības nodrošināšanā, lai nepieļautu valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Rīkojums nosaka atbildīgajām struktūrām dažādas tiesības, piemēram, apdraudējuma novēršanai iekļūt īpašumos bez īpašnieka atļaujas.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts ir atzinis, ka pēdējās dienas liecina, ka nelegālo migrantu pārkāpumu skaits, kurus fiksē Valsts robežsardze, palielinās.

Pērn no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 13 863 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti 428 cilvēki. Savukārt 2022.gadā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu līdz šī gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā bija spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas pērn augustā nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu noteiktais pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms Baltkrievijas pierobežā no šā gada 11.februāra vairs netika turpināts, taču Silenes robežšķērsošanas vietas darbība netika atjaunota.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas