Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Bakteriālā iedega Latvijā šovasar nav konstatēta

Bakteriālā iedega Latvijā šovasar nav konstatēta, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) no jūnija līdz septembrim veiktās ikgadējās pārbaudes augu karantīnas organisma - bakteriālās iedegas izplatības noteikšanai, portālu Diena.lv informēja VAAD pārstāve Ilona Krastiņa.

Šogad ir veiktas 967 pārbaudes un noņemti 420 paraugi, kuros karantīnas organisms netika konstatēts.

Kopš bakteriālās iedegas sākotnējās konstatēšanas 2007.gadā, slimības izplatības apmēri ir krietni sarukuši. 2007.gadā kopumā tika konstatēti 26 bakteriālās iedegas perēkļi, kas galvenokārt atradās Zemgales reģionā - Lietuvas robežas tuvumā. VAAD veica plašus fitosanitāros pasākumus, kuri ir devuši pozitīvu rezultātu. VAAD turpinās slimības uzraudzību arī nākamos gadus. Ja perēklī divus veģetācijas periodus pēc kārtas nekonstatē iedegu, tad perēkļa statuss tiek atcelts. Pēc 2012.gada pārbaudēm perēkļa statuss tiek saglabāts tikai vienai saimniecībai.

Ar bakteriālo iedegu var inficēties ābeles, bumbieres, krūmcidonijas, vilkābeles, pīlādži, korintes, klintenes, cidonijas, pirakantas jeb ugunsērkšķi, mespili, Dāvida fotīnijas un eriobotrijas. Lai novērstu bakteriālās iedegas izplatību, stādīšanai ir jāizmanto vesels stādāmais materiāls. To apliecina fitosanitārais dokuments - augu pase, kurā ir jābūt norādei "ZP", kas norāda, ka stādi audzēti no karantīnas organismiem brīvā zonā.

Arī šogad VAAD turpina veikt kontroles augu tirdzniecības vietās, īpaši pievēršot uzmanību, lai netiktu tirgoti saimniekaugu stādi bez atbilstošām augu pasēm.

Bakteriālā iedega ir augu karantīnas organisms, cīņai pret kuru ir viens līdzeklis - inficēto un apkārtesošo koku iznīcināšana. Ar bakteriālo iedegu slimi koki var pilnībā aiziet bojā vienas sezonas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas