Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

CAA turpina darbu vairākās lietās par iespējamiem pārkāpumiem dronu izmantošanā

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) turpina darbu vairākās lietās par iespējamiem pārkāpumiem tālvadības lidaparātu jeb dronu izmantošanā, aģentūrai LETA pastāstīja CAA Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks. CAA lietvedība joprojām ir lietas gan par drona palaišanu virs Aizsardzības ministrijas, gan par ugunsgrēka filmēšanu Jūrmalas atkritumu šķirošanas stacijā, gan saistībā ar drona nokrišanu netālu no skolēniem Rīgas Pļavnieku pamatskolas 1.septembra pasākumā.

Māris Čerņonoks norādīja, ka aģentūra turpina ievākt nepieciešamo informācijas šajās lietās, tostarp joprojām gaida oficiālu paskaidrojumu no Rīgas domes par incidentu Pļavnieku pamatskolā.

Vienlaikus viņš atzina, ka pēdējā laikā jautājumi par dronu pareizu izmantošanu ir aktualizējušies, jokojot, ka drīz CAA varētu kļūt par "dronu aģentūru".

Kā ziņots, Čerņonoks jau iepriekš aģentūrai LETA skaidrojis, ka par dronu izmantošanas pārkāpumiem piemērot sodus ir sarežģīti - jābūt pietiekamai un pārbaudāmai pierādījumu bāzei, piemēram, ka nav ievērota noteiktā distance no konkrētiem objektiem.

Ministru kabinets pērn novembrī apstiprināja noteikumus Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un citu tāda veida lidaparātu lidojumi, kuri nav klasificējami kā gaisa kuģi.

Lidojumu virs publiska pasākuma vai tiešā tā tuvumā jāsaskaņo ar pasākuma atbildīgo personu, kura savukārt lidojumu saskaņo ar pašvaldību. Ja drons ir smagāks par puskilogramu, nepilngadīgas personas to var vadīt tikai pieaugušā uzraudzībā. Savukārt, ja drons ir smagāks par pusotru kilogramu, ieteicams apdrošināt civiltiesisko atbildību, kas no 2018.gada janvāra būs obligāta prasība.

Vienlaikus pirms lidojuma ieteicams iepazīties ar aeronavigācijas datiem un citu nepieciešamo informāciju tīmekļa vietnē ais.lgs.lv. Latvijas teritorijā drīkst pacelties līdz 120 metru augstumam, taču ir vairāki izņēmumi. Kontrolējamā gaisā telpā ap starptautisko lidostu Rīga drīkst pacelties līdz 50 metru augstumam, izņemot zonas, kur dronu lidojumi bez atļaujas ir aizliegti vispār.

Dronu lidojumu aizlieguma zona ir piecu kilometru rādiusā no lidostas Rīga un Liepājas lidostas skrejceļa sliekšņa, kā arī triju kilometru rādiusā ap citiem lidlaukiem Latvijā.

CAA aicina veikt lidojumus tikai dienas gaišajā laikā, pieaicināt novērotāju, ja drons tiek pilotēts kontrolējamā gaisā telpā, nelidot tuvu citiem gaisa kuģiem, neapdraudēt cilvēku dzīvību, veselību, privātumu un mantu, ievērot ierobežojumus, pilotējot virs ieslodzījuma vietām, militāriem un infrastruktūras objektiem un to tuvumā, nepilotēt apreibinošu vielu ietekmē, kā arī izmantot tikai nacionālajā radio frekvenču plānā atļautās frekvences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas