Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Darba devēji ar valsts atbalstu šovasar plāno nodarbināt vairāk nekā 4588 skolēnus

Šovasar darba devēji ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) atbalstu plāno nodarbināt 4588 skolēnus, aģentūru LETA informēja NVA.

Tas gan ir vairāk nekā pērn, kad kopumā vasarā tika nodarbināti nedaudz vairāk kā 3800 skolēni. Sākotnēji gan skolēnu skaits bija paredzēts mazāks, bet, pateicoties atrastajiem papildu finanšu līdzekļiem, NVA varēja nodrošināt darbavietas vēl 1000 skolēniem.

NVA sadarbībā ar darba devējiem arī šovasar no jūnija sākuma līdz augusta beigām īstenos skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu, kurā varēs piedalīties skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kas mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Jau februāra beigās plānots izsludināt darba devēju pieteikšanos skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai. Pieteikties darba devējs varēs tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš plāno izveidot darbavietu skolēnam. Vispirms NVA filiāle ar darba devēju noslēgs sadarbības līgumu, bet pēc tam darba devējs ar skolēnu slēgs darba līgumu, nodrošinot skolēnam darba vadītāju, kurš jaunietim palīdzēs apgūt darbam nepieciešamās pamatprasmes un iemaņas.

Par paveikto darbu skolēns saņems atalgojumu valstī noteiktās minimālās algas apmērā par pilnu nostrādātu darba laiku - 370 eiro pirms nodokļu nomaksas. NVA darba devējam nodrošinās dotāciju skolēna mēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, savukārt otru algas pusi skolēnam maksās darba devējs pats.

NVA darba devējam maksās arī dotāciju darba vadītāja darba algai. Par desmit skolēnu darba vadīšanu NVA dotācija darba vadītāja algai būs valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā, tātad par viena skolēna darba vadīšanu dotācijas apmērs būs viena desmitā daļa no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Viens darba vadītājs varēs vadīt ne vairāk kā desmit skolēnu darbu.

NVA apmaksās veselības pārbaudes skolēniem, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm, kā arī apdrošinās skolēnus pret nelaimes gadījumiem darba vietā. Savukārt darba devējs par nodarbināto skolēnu veiks darba devēja un darba ņēmēja nodokļu nomaksu.

Skolēnu pieteikšanos dalībai "Nodarbinātības pasākumos vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs" plānots sākt pavasarī. Arī šogad skolēni vasaras darbam varēs pieteikties elektroniski ar NVA tīmekļa vietnes starpniecību.

Skolēns, kurš piedalīsies NVA nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā un nebūs sasniedzis 19 gadu vecumu, netiks noņemts no vecāku apgādības, jo to paredz likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", līdz ar to vecākiem tiks saglabāti nodokļu atvieglojumi, ja tādi ir noteikti.

NVA atgādina, ka skolēnus nedrīkst nodarbināt darbos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas