Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Dzīvnieku aizstāvji aicina atzīmēt aizliegumu Eiropā testēt kosmētiku uz dzīvniekiem

Pirmdien, 11.martā, pilnībā stāsies spēkā tā dēvētā Kosmētikas direktīva, kas paredz Eiropas Savienībā aizliegt izmantot dzīvniekus skaistumkopšanas produktu testēšanā, kā arī ievest un tirgot ES dalībvalstīs tādus kosmētikas līdzekļus un to sastāvdaļas, kas izmēģināti uz dzīvniekiem, teikts  dzīvnieku tiesību aizstāvju izplatītā paziņojumā.

Šī diena ir ļoti nozīmīga visām Eiropas dzīvnieku aizsardzības organizācijām, kas 20 gadus cīnījušās, lai aizliegums tiktu noteikts un stātos spēkā. Pieņemot šo lēmumu, Eiropas Savienība ir spērusi drosmīgu soli un rāda visai pasaulei piemēru, kā rīkoties, lai pasargātu dzīvniekus no nevajadzīgām ciešanām.

Starptautiskā organizācija Cruelty Free International (CFI), viens no flagmaņiem pret dzīvnieku eksperimentiem vērstajā globālajā kampaņā, uzsver, ka šis aizliegums ir nepārprotams vēstījums visai pasaulei, un jo īpaši tādām valstīm kā Ķīna, kur likumi joprojām pieprasa obligātu kosmētikas izmēģināšanu uz dzīvniekiem. CFI pauž, ka ar šo lēmumu Eiropas Savienība iestājas par skaistumu bez ciešanām un mudina uz to arī pārējo pasauli.

Eiropas Savienības lielākā dzīvnieku aizsardzības organizācija Eurogroup for Animals norāda, ka šim lēmumam ir ne vien milzīga nozīme dzīvnieku aizsardzībā, bet tas arī pierāda, ka par patērētāju drošību var rūpēties, izstrādājot un izmantojot alternatīvas eksperimentu metodes. “11.marts būs labākas nākotnes pirmā diena, kas ļauj cerēt, ka jau vistuvākajā laikā kopīgu pūļu rezultātā tiks radītas jaunas, alternatīvas izmēģinājumu metodes arī citās nozarēs,” pauž Eurogroup for Animals.

Daudzas Eiropas dzīvnieku aizsardzības organizācijas 11.martu atzīmēs ar īpašiem pasākumiem un akcijām. Nodibinājums Dzīvnieku Drauga fonds un biedrība Dzīvnieku SOS aicina arī Latvijas dzīvnieku draugus svinēt šo notikumu, pirmdien savās ikdienas gaitās paņemot līdz kādu rotaļu dzīvnieciņu – zaķīti, pelīti, sunīti, pērtiķīti vai citu rotaļzvēru, tā simboliski paužot prieku par miljoniem dzīvnieku atbrīvošanu no nevajadzīgām ciešanām.  

2003.gada sākumā pieņemtā Eiropas Savienības Kosmētikas direktīva (2003/15/EC) ir vienīgais šāda veida dokuments pasaulē, un tās mērķis ir skaistumkopšanas produktu ražošanā pakāpeniski atteikties no izmēģinājumiem uz dzīvniekiem. Direktīva nosaka aizliegumu izmēģināt uz dzīvniekiem gatavos kosmētikas līdzekļus un to sastāvdaļas (testēšanas aizliegums), un aizliegumu ievest un tirgot Eiropas Savienībā gatavos kosmētikas produktus un sastāvdaļas, kas testēti uz dzīvniekiem (tirdzniecības aizliegums).

Direktīvas pakāpeniska ieviešana ilgst jau 10 gadus: aizliegums testēt uz dzīvniekiem gatavos kosmētikas līdzekļus stājās spēkā 2004.gada septembrī, bet aizliegums izmēģināt sastāvdaļas vai sastāvdaļu kombinācijas - 2009.gada 11.martā. Tāpat kopš 2009.gada 11.marta ES ir aizliegts tirgot skaistumkopšanas produktus, kas testēti uz dzīvniekiem, izņemot trīs veidu izmēģinājumus: atkārtotas devas toksiskuma, reproduktīvā toksiskuma un toksiskokinētikas pārbaudes. Izņēmums piemērots, jo tika uzskatīts, ka šiem trīs eksperimentu veidiem nav pieejamas pietiekami drošas alternatīvās metodes. Tāpēc tika noteikts pārejas periods, atļaujot ievest un tirgot šādi testētu kosmētiku līdz brīdim, kamēr ES tiesību aktos tiks apstiprinātas alternatīvas metodes, bet ne ilgāk kā uz desmit gadiem pēc Kosmētikas direktīvas spēkā stāšanās, tas ir, līdz 2013.gada 11.martam.

Neraugoties uz spēcīgo kosmētikas ražotāju lobiju, Eiropas Komisija nav lēmusi par pārejas perioda pagarināšanu, un tas nozīmē, ka pēc šā gada 11.marta neviens kosmētikas ražošanas uzņēmums, kas vēlas tirgot savu produkciju Eiropas Savienības dalībvalstu veikalos, nedrīkstēs to izmēģināt uz dzīvniekiem. Uzņēmumi tomēr varēs turpināt pārdot ES valstīs produktus ar sastāvdaļām, kas tikušas izmēģinātas uz dzīvniekiem pirms aizliegums stājās spēkā. Ja produktā ir sastāvdaļas, kas testētas uz dzīvniekiem pēc aizlieguma spēkā stāšanās, uzņēmums nevarēs uzsākt tā tirdzniecību Eiropas Savienībā, pat ja produkts tiek tirgots citos globālajos tirgos.

Eiropas Savienībā dažādos eksperimentos ik gadu izmanto aptuveni 12 miljonus dzīvnieku.  Latvijā 2012.gadā dažādos izmēģinājumos izmantoti 9246 dzīvnieki.

Top komentāri

Bambaks
B
Turpmāk testi jāveic nevis ar dzīvniekiem, bet dzīvnieku aizstāvjiem. Lai piesakās brīvprātīgie no viņu vidus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas