Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperts: Tehnoloģiskā progresa ietekmē varētu augt bezdarbs mazkvalificēto iedzīvotāju vidū

Tehnoloģiskā progresa ietekmē pastāv varbūtība palielināties bezdarbam mazkvalificēto iedzīvotāju vidū, ceturtdien diskusijā par digitalizācijas ietekmi uz darba tirgu atzina Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks.

Viņš norādīja, ka nodarbinātību ietekmē ne tikai globalizācija un demogrāfiskās tendences, bet arī digitalizācija un robotizācija, tādējādi viena no lielākajām nākotnes bažām ir bezdarba līmeņa pieaugums, jo īpaši mazkvalificēto iedzīvotāju vidū, kā arī vidējās kvalifikācijas profesiju automatizācija un rutīnas darba vietu izzušana.

Tajā pašā laikā Alliks arī atzīmēja, ka visus darbus nevarēs automatizēt vai aizstāt ar mākslīgo intelektu, tostarp, piemēram, darbus, kuros ir nepieciešamas komunikācijas prasmes, kritiskā domāšana, spēja risināt problēmas un plānošanas iemaņas, kā arī saskarsme ar cilvēkiem.

Viņš uzsvēra, ka tehnoloģiju attīstības ietekmē cilvēkiem jāspēj pārkvalificēties, tādējādi jāstiprina pieaugušo izglītības iespējas un karjeras pakalpojumi, jāpielāgo duālās izglītības sistēmas, jāatjauno profesionālās izglītības saturu, jānodrošina modulārās izglītības iespējas, kā arī iespēju prasmes pilnveidot ārpus formālās izglītības sistēmas ietvara.

Arī Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas (LPVA) direktore Eva Selga atzina, ka iedzīvotājiem ir jāveido jaunas prasmes un jāveicina izglītošanos, jo digitalizācija mainīs katra cilvēka dzīvi. Viņa minēja, ka nākotnē 30% no darba paveiks tehnoloģijas.

"Būtiskākais ir kritiskā domāšana, prasme mācīties un spēja pasniegt savu informāciju saprotami multikulturālai auditorijai," teica Selga.

Tāpat arī "Lattelecom" Personāla vadības dienesta direktore Ingrīda Rone sacīja, ka robotizācijas un automatizācijas ietekmē darba tirgū jau tuvākajā nākotnē cilvēki varētu strādāt tikai tādu darbu, kam ir augsta pievienotā vērtība. "Jautājums, vai es kā cilvēks esmu gatavs kaut ko mainīt savos paradumus, savā ikdienā un sākt savu dzīvi no nulles," viņa sacīja, pieļaujot, ka ar šādu dilemmu tuvākajā nākotnē saskarsies daudzi cilvēki darbaspējīgā vecumā.

Viņa arī pauda pārliecību, ka ir būtiski valstiskā līmenī atbalstīt uzņēmumus, kuri pārkvalificē darbiniekus no viena aroda citā un palīdz radīt nākotnē nepieciešamās profesijas.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone atzina, ka strauji pieaugošais darbaspēka trūkums, tehnoloģisko inovāciju pieejamība un tehnoloģiskais progress darba devējiem Latvijā liek meklēt jaunus un inovatīvus risinājumus.

Viņa arī minēja, ka liela nozīme ir darbinieku motivācijai un spējai mācīties - darba devējiem nepieciešami inteliģenti darbinieki, kas spēj mācīties un piemēroties jauniem apstākļiem, domāt loģiski, kā arī uzņemties atbildību, cilvēki ar līdera dotībām un tādi, kas spēj strādāt komandā. "Darba devēji ļoti daudz iesaistās darba vidē balstītās apmācībās, investē darbiniekos jau šodien un viss, kas ir saistīts ar digitālām prasmēm, ir šīs dienas aktualitāte," sacīja Meņģelsone, vienlaikus piebilstot, ka cilvēkus ar zemu izglītības līmeni ir grūtāk pārkvalificēt uz darbu tehnoloģiski ietilpīgās profesijās.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ceturtdien Rīgā notika diskusija "Cik darba vietas Latvijā aizstās tehnoloģijas?".

Top komentāri

JKL
J
Ierēdņi gan nav nekādi eksperti, bet gan kalpotāji.....
ļuļa
ļ
nu bet protams, tāpēc mums jāieved augsti kvalificētie ārsti un inženieri no āfrikas un tuvajiem austrumiem!!! bet ja nopietni - vai tiešām jūs paši nemaniet savus melus? tas, ka palielināsies bezdarbs ir sen zināms fakts, bet kāda suņa pēc mums nepārtraukti tiek melots, ka mums vajadzīga imigrācija, jo tūlīt tūlīt nebūs, kas strādā? diena pati regulāri raksta, cik slikti, ka samazinās iedzīvotāju daudzums un jāved iekšā cilvēki, iesaku nākošo tādu raksteli pielikt blakus šim te, kas skaidri un gaiši pasaka, ka tehnoloģiju attīstība atstās cilvēkus bez darba!
Loģiskā ķēde
L
Tehnoloģiski augsti attīstīta sabiedrība nozīmē daudz indivīdu ar augstu izglītības un intelekta līmeni. Tas savukārt nozīmē, ka šādiem "eksperdiem" un šarlatāniem vairs nebūs lumpeņu auditorijas un iespējas vieglai, ērtai un treknai dzīvei uz sabiedrības rēķina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas