Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Kā pēc siekalām vai matu šķipsnas atrod noziedznieku

Pēc nesenajiem notikumiem, kad tā dēvētais Imantas pedofils vispirms ticis aizturēts martā par zādzību un tikai pēc četriem mēnešiem – par noziegumiem pret bērniem, Valsts policijas šefs Ints Ķuzis skaidroja, ka pierādījumu pārbaude ir krietni ilgāka, nekā varētu iedomāties.

To apliecina arī stāstītais Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes DNS ekspertīžu nodaļā, kurā ar simtiem izmeklējumu mēnesī galā jātiek deviņiem cilvēkiem. Ar esošo nepietiekamo aprīkojumu "rindā" gaidošo ekspertīžu skaits ik gadu pat divkāršojas un pašlaik pārsniedz 2000; to rezultātus nodaļa sola apmēram gada laikā. Katras ekspertīzes ietvaros pārbaudāmo priekšmetu skaits var sākties no dažām līdz vairākiem maisiem ar apģērbu u.tml. Visizplatītākie bioloģiskie paraugi ir siekalas, asinis, mati, arī kauli, muskuļaudi un citi, pēc kā tiek identificēti noziegumā iesaistītie. Slepkavību lietas tiek skatītas paātrinātā kārtībā, taču arī gaida ap pusgadu, stāsta Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja priekšniece Līga Peisniece un DNS ekspertīžu nodaļas priekšniece Olga Bergere.

"DNS ekspertīzes pievienotā vērtība un pieprasījums pēc tās ir liels. Praktiski jebkurš procesa virzītājs savā lietā var noteikt DNS ekspertīzi. Nav svarīgi, vai tā ir zādzība, vai zādzības mēģinājums, miesas bojājums vai slepkavība, izvarošana, laupīšana vai mantas bojāšanas fakts," izklāsta Peisniece. Pašlaik DNS izmeklēšanas procesā laboratorijā vienas lietas ietvaros var strādāt vienlaicīgi tikai viens eksperts, tikmēr pārējie nodaļā strādājošie raksta citu lietu ekspertīzes, pēta lietiskos pierādījumus un dara citus darbus. "Jebkurš papīrs, kas te stāv, ir saistīts ar vardarbību, ciešanām, kāda cilvēka sāpēm. Pārsvarā tie ir smagi noziegumi," pauž eksperte. 

"Pats traģiskākais, kad no kādas aizturētas personas paņemam DNS paraugus un viņa tiek atbrīvota, jo vēl nav pamata viņu aizturēt, bet laika posmā līdz izmeklēšanas beigām pagūst pastrādāt vēl kādu noziegumu," klāsta Peisniece.

Esošā DNS analizēšanas tehnika darbojas nepārtraukti un iepriekšējos mēnešos par prioritārām nosauktas Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas lieta, kā arī Imantas pedofila meklējumi. Ir paredzams, ka nākamgad, piesaistot valsts un Eiropas iekšējās drošības fonda finansējumu, tiks iegādāta papildu DNS analīžu tehnika 350 000 eiro vērtībā.

Līdz ar to vēl vairākus mēnešus ilgs jaunu ekspertu apmācīšana. Tas darāms rūpīgi, jo uz ilgi gaidīto DNS izmeklēšanas eksperta slēdzienu balstās daudzu krimināllietu ietvaros gūtie pierādījumi par kādas personas vainu, uzsver Bergere.

Jāatgādina, ka neilgi pēc tā saucamā Imantas pedofila aizturēšanas Valsts policijas priekšnieks Ķuzis apstiprināja, ka par pedofiliju aizdomās turētais vīrietis sākotnēji aizturēts martā par zādzību un toreiz policijā paņemts aizturētā DNS paraugs. Taču tas nav uzreiz izmeklēts, jo aparatūras trūkuma dēļ veidojas pārbaudāmo DNS paraugu rinda. Ķuzis uzsvēra, ka vīrieša aizturēšana pēc pastrādātās zādzības neradīja aizdomas, ka šo personu varētu vainot vairākos smagos dzimumnoziegumos pret četrām mazgadīgām meitenēm, par ko tika meklēts Imants pedofils. Tikai vēlāk, balstoties tieši uz DNS paraugiem, izmeklēšana un pierādījumu meklēšana nonākusi līdz šajos dzimumnoziegumos meklētā aizturēšanai.

Iepriekš ne vienreiz vien trauksmes signālus par izmeklēšanas rezultātiem Valsts policijā raidījis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, uzsverot, ka lielas problēmas prokuroru darbā sagādā nepietiekami veiksmīgā izmeklēšana, kā galvenie iemesli ir zemais atalgojums, kadru mainība un resursu trūkums. Tā rezultātā pieredzējušie izmeklētāji policijā ir pārslogoti un prokuroriem nākas uzņemties arī izmeklētāju pienākumus, jo jaunie uz policiju atnākušie nereti ar pienākumiem netiek galā. Tas saskan arī ar DNS ekspertīžu nodaļas priekšnieces Bergeres teikto, ka lietu izmeklēšana un DNS analīžu rezultāti atkarīgi arī no tā, cik veiksmīgi savākti lietiskie pierādījumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas