Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ģirģens: Kamēr būšu ministrs, neaizskaramu personu nebūs

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) atzīst, ka problēmas būvniecības un iepirkumu uzraudzības jomā nodara lielus zaudējumus Latvijai, jo "katru gadu budžetam garām aiziet vairāk nekā viens miljards eiro." Viņš min, ka finanšu noziegumi un ekonomiskie noziegumi ir pastāvējuši gadiem, lielas problēmas ir īpaši būvniecības nozarē, jo "tieši pašvaldību un valsts pasūtījumi, kuros nereti ir sadārdzinātas tāmes, ir visu mūsu nodokļu maksātāju nauda." Ģirģens solīja - kamēr viņš būs iekšlietu ministrs, neaizskaramu personu nebūšot.

Ģirģens otrdien valdības sēdē esot norādījis veicamās izmaiņas, lai uzlabotu esošo situāciju - galvenā no tām ir nepieciešamība pēc kontroles mehānisma izmaksām būvniecības projektos.

"Nevar apstiprināt apšaubāmas kvalitātes projektus ar sadārdzinātām tāmēm. Ir jābūt konkrētiem un pārbaudāmiem mehānismiem," uzvēra ministrs. 

Kā otrās ieviešamās izmaiņas Ģirģens uzsvēra nepieciešamību steidzīgi pārskatīt iepirkumu likumdošanu. "Mēs redzam, ka [iepirkumos] var piedalīties uzņēmēji, kuri veido nodokļu parādus, saņem pasūtījumus un vajadzības gadījumā pēcāk piesaka maksātnespēju," klāstīja ministrs. 

Ministrs norāda, ka neredz problēmu Valsts kontrolē algot cilvēkus, kuri nodarbotos ar neadekvātu tāmju "izķeršanu" un kuri varētu laikus atklāt iespējamu karteļa vienošanos.

"Valsts kontrolē algojiet pāris speciālistus, kuri pārzina būvniecības un tāmēšanas procesus, kas spēj sekot līdzi tirgus tendencēm. Attiecīgi šādiem pašiem speciālistiem ir jābūt arī izmeklēšanas iestādēs."

Minot vakardienas notikumus [Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kratīšanas vairākos vadošajos pašmāju būvuzņēmumos un pie valsts amatpersonām],

Ģirģens uzsvēra:  "Kamēr es būšu iekšlietu ministrs, nebūs neaizskaramo personu."

"Ja amatpersona būs izdarījusi noziegumu, tad vainīgais tiks saukts pie atbildības," solīja ministrs, uzreiz gan piebilstot, ka jāievēro arī nevainīguma prezumpcija.

Jāatgādina, ka vakar, aizdomās par karteļa vienošanos būvniecības nozarē, KNAB veica kratīšanu vairākās būvniecības firmās, kā arī Iekšējās drošības dienests aizturēja divus SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Igate darbiniekus un bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru.  

Ministrs atzīst, ka nesenie notikumi var atstāt sekas uz infrastruktūras būvniecības procesu uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju. "Ja pierādīsies fakts, ka ir veikts noziedzīgs nodarījums, primārais jautājums būs par līguma pārtraukšanu ar attiecīgo būvuzņēmēju," norāda Ģirģens.

Runājot par policijas darbu, Ģirģens atzīst, ka "policija sāk strādāt arvien labāk un labāk." Vēl vakar izskanēja ziņa par policijas aizturēto narkotiku kravu, kas melnajā tirgū varētu būt pat 5 miljonu eiro vērtībā. Ģirģens norāda, ka Latvija ir tranzīta valsts narkotiku tirdzniecībā, tāpēc lai ierobežotu narkotiku kontrabandu, pastāv vienošanās Eiropas līmenī par starptautisku sadarbību, kas palīdz sasniegt pozitīvus rezultātus.

 

Top komentāri

Latvijas pilsonis
L
Valsts robežsardzes reputācija ir pilnīgi sagrauta. Turklāt te ir nopietns jautājums par Latvijas valsts drošību, jo Valsts robežsardzes priekšnieks nodeva valsts un tautas intereses. Tas apdraud Latvijas neatkarību. Par to vajag Dienai vairāk runāt. Jo ne jau celtnieki vainīgi, bet Valsts robežsardzes priekšnieks, kurš kājām samīdīja Valsts robežsardzes Ētikas kodeksu, morāli, likumus. Turklāt iesaistīja noziegumos savus padotos. Mums visiem ir atmiņā Ukrainas Krimas okupācija, ko veica Krievija, pateicoties nodevējiem Ukrainas armijā, robežsardzē.
Vecsčekists
V
lai policija strādātu "aizvien labāk un labāk"... nevajag daudz. Pietiek ar to, ka policists redz sava darba rezultātus un ir pārliecināts par savu priekšnieku godīgumu.
Ruta
R
Latvijas likumos ir jaiestrada tiesibu norma, ja kada valsts amatpersona tiek notiesata par noziedzigam, nolaidigam darbibam tad tai amatpersonai tiek nonemtas visas privlegijas, socialas garantijas, valsts pensija.... Kapec, piemeram, lidz sodienai nav notiesata Kanadas alkatiga, egoistiska zagle Vikene, kura nozaga 7-vietigu kapu vietu Meza kapos? Uz ko gaida Girgens, SABS, KNABS. Ir jabeidz ta bezjedziga tuksdirsana un ir jatiesa visi Latvijas valsts izlaupitaji un latviesu tautas iznicinataji Godman, Lembergs, Skele, Slesers, Berzini, Vikene, Stokenbergs, Pabriks, usakovs, Lavents, Kargins, Krasovickij, .....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas