Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Globālajā miera indeksā Latvija ieņēmusi 41.vietu

Jaunākajā Ekonomikas un miera institūta (IEP) globālajā miera indeksā Latvija ieņēmusi 41.vietu. Šis rādītājs ir nedaudz uzlabojies salīdzinājumā ar pagājušā gada indeksu, kad Latvija ierindojās 45.vietā, liecina Latvijas Aizsardzības ministrijas izveidotā militāro ziņu portālā "Sargs.lv" publicētā informācija.

Par mierīgāko pasaules valsti atzīta Islande. Saraksta augšgalā dominē arī citas Rietumeiropas valstis - Dānija, Austrija, Šveice, Somija, Zviedrija, Beļģija.

Afganistāna ir atzīta par nemierīgāko valsti. Lai gan valstī uzlabojusies situācija tādos rādītājos kā nogalināto iedzīvotāju, bēgļu un pārvietoto personu skaits, tomēr pieaugusi teroristu aktivitāte un politiskā nestabilitāte. Nemierīgāko valstu vidū ir arī Somālija, Sīrija, Irāka, Sudāna, Pakistānā, Kongo un Krievija, kas 162 valstu sarakstā ieņēmusi 155.vietu.

No Baltijas valstīm vismierīgākā ir Igaunija, kas sarakstā ieņem 38.vietu, savukārt Lietuva, tāpat kā pērn ierindojusies 43.vietā.

Kopumā pasaulē vardarbība ir palielinājusies galvenokārt slepkavību pieauguma, militāro izdevumu palielinājuma un politiskās nestabilitātes dēļ. Ievērojami palielinājies arī iekšējos konfliktos bojāgājušo skaits.

Pēdējo gadu laikā ir pieaugusi iekšējo konfliktu intensitāte, taču ir samazinājušies starpvalstu konflikti.

Kopumā nemierīgākas ir kļuvušas 110 valstis, savukārt 48 valstīs situācija uzlabojusies.

Vardarbība pērn ekonomikai izmaksājusi 9,4 triljonu ASV dolāru (4,9 triljonu latu), kas atbilst aptuveni 11% no pasaules iekšzemes kopprodukta.

Šis ir līdz šim septītais globālais miera indeksa ziņojums. Pētījuma autori secina, ka šajā laikā vislielākās izmaiņas notikušas attiecībā uz Sīriju, kuras pozīcija kopš 2008.gada ir pasliktinājusies par vairāk nekā 70 procentiem.

Vardarbība pieaugusi arī Kotdivuārā, kopš tās prezidents atkāpās no varas, kā arī Burkinafaso, kur armija ir veikusi vairākus destruktīvus uzbrukumus.

Tajā pašā laikā ir uzlabojusies situācija Lībijā, ņemot vērā revolūcijas radīto nemieru samazināšanos, kā arī Čadā, kur situācija turpina uzlaboties pēc 2010.gada pilsoņu kara.

Globālo miera indeksu kopš 2007.gada veido starptautiskā bezpeļņas pētījumu organizācija Ekonomikas un miera institūts. Indeksā iekļautas 162 pasaules valstis, un valstis tajā tiek vērtētas pēc 22 rādītājiem, tādiem kā politiskā stabilitāte, karadarbība, cilvēktiesības, slepkavību skaits, aizsardzības budžets, terorisma risks un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas