Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Igaunijā izmeklē krāpniecību ar zeltu; aizdomas krīt arī uz miljonāru no Latvijas

Igaunijas ieņēmumu dienestā noslēgumam tuvojas izmeklēšana vērienīgā nodokļu izkrāpšanas lietā darījumos ar zeltu un aizdomās tiek turēts arī Latvijā pazīstamais miljonārs Jevgēņijs Gombergs, svētdien ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Sākotnēji persona legāli nopērk investīciju zeltu, ko ar PVN neapliek, jo 99,9.proves zelts ir naudas ekvivalents. Zelta stieņus pārkausē par zemākas proves zeltu un par darījumiem ar tādu dārgmetālu PVN jau ir jāmaksā. Pārkausēto zeltu pārdod kādai firmai, tā nākamai, tā vēl tālāk, katrā darījumā pievienojot PVN. Ķēdes pēdējā firma parasti izskatās pavisam normāla, tai ir apgrozījums, birojs un darbinieki. Tā zeltu eksportē uz legāli strādājošu rūpnīcu, piemēram Lielbritānijā. Galvenais šajā ķēdē esot ātrums, jo, kamēr sākumposmā valstij PVN vēl nav samaksāts, pēdējā firma to jau ir atprasījusi. Valsts samaksā PVN, bet ķēdes sākums izirst un pazūd, shēmu skaidroja Nekā personīga.

Lai iegūtu zelta izcelsmi apliecinošus dokumentus, krāpnieki zeltu nes uz valsts proves biroju. Lai neizskatītos neticami, lūžņu zeltam pievieno arī no privātpersonām iepirktas zeltlietas.

Igaunijas nodokļu iekasētāju uzmanības lokā nonākusi firma Unico Gold, kuras meitas kompānija darbojas arī Latvijā. Igaunijā Unico Gold zeltu pārdevusi firmai Deoro, kuras amatpersona ir Latvijas pilsonis Gombergs. Viņa vadītajam uzņēmumam arestēti aptuveni divi miljoni eiro un aprēķināts 700 000 eiro uzrēķins, vēstīja TV3.

Latvijā ar zelta tirdzniecību nodarbojas Gombergam piederoša firma B221, kuras darbība Latvijā līdzinoties Deoro darbībai Igaunijā. Abas iepirka zeltu no Unico Gold un tālāk eksportēja uz BASF rūpnīcu Lielbritānijā. Abas firmas prasījušas PVN atmaksu no valsts. Abos gadījumos ķēdes sākumā esošās firmas PVN valstij nesamaksāja.

Gombergs raidījumam paudis viedokli, ka visi darījumi ir bijuši likumīgi un eksportējamie zelta lūžņi pirkti no uzticamas kompānijas. No kurienes tā zeltu dabūjusi, viņam neesot iespēju pārliecināties, vēstīja Nekā personīga.

Uzņēmējs izteicās, ka krimināllieta "nevirzās jau trīs gadus", jo neesot nekādu pierādījumu.

"Ierosināja un tagad nezina, ko darīt ar to [krimināllietu]," pauda Gombergs.

Savukārt Igaunijas Nodokļu un muitas administrācijas preses sekretāre Mailina Āsmē pavēstījusi, ka "Igaunijas prokuratūrai un nodokļu un muitas administrācijai ir pamats turēt aizdomās Jevgēņiju Gombergu kriminālos nodokļu likumu pārkāpumos darījumos ar zeltu".

Izmeklēšana vēl turpinās, tādēļ sīkāku informāciju viņa nesniedza, vien apstiprināja, ka izmeklēšanā bijusi sadarbība ar Latvijas varas iestādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas