Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Izmaksās 2732 eiro kompensācijas par bakteriālās iedegas dēļ iznīcinātajām bumbierēm un ābelēm

Lai kompensētu zaudējumus par bakteriālās iedegas dēļ iznīcinātajiem augļu kokiem, divām Jelgavas novada saimniecībām no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots izmaksāt kopumā 2732 eiro, paredz rīkojums, ko valdība skatīs nākamajā sēdē 27.oktobrī.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, abas saimniecības pilnībā izpildījušas attiecīgos fitosanitāros pasākumus iedegas apkarošanai un izplatības ierobežošanai, līdz ar to kompensācijas piešķiršana ir pamatota.

Kā ziņots, bīstamā slimība Jelgavas novada Vilces pagasta komercdārzā un Sesavas pagasta piemājas saimniecībā tika konstatēta šā gada septembrī. Komercdārzā slimības dēļ tika iznīcinātas 36 bumbieres, bet piemājas dārzā - bumbiere un trīs ābeles, kā arī abos dārzos veikti infekcijas ierobežošanas pasākumi.

Kopumā Valsts augu aizsardzības dienests laikā līdz 15.septembrim ir veicis 876 pārbaudes dažādās bakteriālās iedegas saimniekaugu audzēšanas un augšanas vietās, un to laikā noņemti 514 paraugi, kas tika testēti Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā. No paraugiem, kas testēti uz bakteriālo iedegu, pozitīvus rezultātus uzrādīja trīs paraugi.

Savukārt jaunākais bakteriālās iedegas gadījums tiks konstatēts šonedēļ SIA RIMI Latvia veikalos Rīgā, Jelgavā un Kauguros, kur slimība atklāta no Nīderlandes ievesto ugunsērkšķu jeb dekoratīvo pīlādžu podiņos. Visa augu partija sadedzināta. Lai nenodarītu kaitējumu, inficējot citus bakteriālās iedegas saimniekaugus, piemēram, ābeles, bumbieres, pircējiem jāatved atpakaļ uz veikaliem iznīcināšanai jau iztirgotos 105 šīs partijas augus.

Bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) ir bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas.

Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007.gada jūlijā un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem. Lai nepieļautu slimības izplatīšanos stādaudzētavās un dārzos ārpus inficētajām teritorijām, ir svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas