Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
No iecerētā repertuāra mākslinieciskās koncepcijas autori nav gatavi atteikties, bet dejotāji varēs izvēlēties, kuras dejas Daugavas stadionā izdejot

Ja nepatiks, varēs nedejot

Gatavojoties nākamā gada Dziesmu un deju svētkiem, būtiskākie iebildumi radušies pret paredzēto repertuāru, no kura vairums deju ir pāris autoru jaunradītas. Šī iemesla dēļ radušās šaubas, kam šiem svētki domāti. Tagad visi iebildumi ir izvērtēti, bet deju lieluzveduma Māras zeme mākslinieciskās koncepcijas autori no savas vīzijas nav gatavi atteikties. Pieļauti gan vairāki kompromisi.

Vakar Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes sēdē pieņemts lēmums dejotājiem nākt pretī, nenosakot obligāti, kuras dejas lieluzvedumā dejot. Kā skaidro viens no mākslinieciskajiem vadītājiem horeogrāfs Jānis Purviņš, skatēs, kas notiks pavasarī, dejotāji varēs atrādīt divas izvēles dejas, bet rudenī varēs izdarīt izvēli, kuras dejas izdejot Daugavas stadionā Deju svētku kulminācijā. Tas nozīmē, ka no repertuāra mākslinieciskās koncepcijas autori neatsakās, bet kolektīvi var nedejot tās dejas, pret kurām ir pretenzijas. Jautāts, vai nebūs situācijas, ka kādu deju negribēs dejot neviens, Purviņš sacīja, ka teorētiski šāda iespēja pastāv, bet, visticamāk, tā tas nenotiks un strādāts tiks ar tiem, kas šo repertuāru būs izvēlējušies. Patlaban darbs turpinās ar jau iepriekš izstrādāto plānu – projektā šobrīd iekļautas 28 dejas, no kurām 16 ir jaunradītas tieši šim uzvedumam. Izmaiņas iespējamas tikai pēc pirmajām skatēm, ja būs kādas problēmas, atzīmē Purviņš.

Savā ziņā organizatori piekāpušies arī attiecībā pret Deju svētku muzikālo noformējumu. Nolemts piesaistīt trīs profesionālus mūzikas ekspertus vai iecelt muzikālo vadītāju, kas analizētu izvēlētos deju aranžējumus un sniegtu viedokli par tiem. Konkrēti uzvārdi patlaban gan vēl nav nosaukti. 

Vienlaikus līdz galam nav atrisināts jautājums par tērpiem, kuri nepieciešami lieluzveduma pirmajai daļai, kas būs stāsts par XII–XIII gadsimtu Latvijas vēsturē. Iepriekš horeogrāfi bija iecerējuši pirmajās divās daļās izmantot stilizētus arheoloģiskos tērpus, kuru audumu pirktu Ķīnā, bet izdevumi gultos uz pašvaldību vai pašu dejotāju pleciem. Kā pastāstīja Purviņš, šis jautājums tiks risināts ar jau pieejamām tērpu detaļām, kādas ir deju kolektīvu arsenālos, bet, ja būs nepieciešami kādi papildu aksesuāri vai lietas, tās iegādās svētku budžeta ietvaros. Pārējās uzveduma daļas tiks dejotas novadu tautastērpos. Precīzāk gan ieceres neviens komentēt nevarēja, jo risinājums vēl tikai tiek meklēts. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 3.februāra, numurā!

Top komentāri

qwerty
q
Ekonomikā to sauktu par monopolu vai pat karteli. Kā visos monopolos un karteļos konkurences trūkums noved pie slikta rezultāta, jo vairs nespēj novērtēt realitāti, sāk jau pašiem likties, ka viss, ko piedāvā tirgū, ir ļoti labs, kaut varbūt galīgi nederīgs. Pat ja iepriekš, kad vēl bija konkurence vai ļoti sen, kad radās, bija, iespējams, pat izcils. Tas pats var notikt arī citās jomās kā parāda šis piemērs. Ja nepatiks, varēs nedejot. Tāpat kā monopols vai kartelis teiktu - ja nepatīk, variet nepikr, bet nekas cits jau nav.
Jācer,
J
ka pietiks tomēr tā prātiņa tik daudz, lai nesabojātu pilnībā šos deju svētkus. Vai tiešām atmiņa tik īsa, ka aizmirsusies totālā izgāšanās ar iepriekšējo dziesmu svētku noslēguma "koncerta" murgu!? Cerams, ka visi šie organizētāji nav sapulcējušies ar mērķi likvidēt dziesmu un deju svētku tradīciju...
ega
e
"Brīnišķīga" stratēģija kā sanaidot kolektīvu, jo neticu, ka visos pulciņos ir vienprātība par to, kas patīk vai nepatīk. Tatad sanāk, tas ir tikai un vienīgi kolektīva vadītāja lēmums, kuram būs jāizlīferē starp dejotāju gribu/negribu. Manā kolektīvā ir divi galēji viedokļi - viena daļa ir pret visu, otra absolūts atbalsts idejai. Es kā vadītāja esmu pa vidu, ideju atbalstu, bet ar vēlmi pamainīt dažas dejas un mūzikas aranžijas. Jautājums, kam piekāpties, lai vilks būtu paēdis, bet kaza dzīva...? :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas