Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jau vēsturiski īpaša loma sabiedrībā

"Šo noteikti var saukt par sirdsdarbu," akcijas Meklējam sirdsmāsiņu noslēgumā Dienai saka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonatoloģijas klīnikas medmāsa Lāsma Gūtmane. Viņa ir viena no 20 BKUS medmāsām, kura Rīgas pilī tika godināta Rietumu bankas Labdarības fonda rīkotajā akcijā. Tajā, balsojot par 2019. gada sirsnīgākajām bērnu slimnīcas medmāsām, saņemti 2816 pašreizējo un agrāko pacientu, kā arī viņu tuvinieku pieteikumi. Šoreiz jo īpaši daudz pieteicēji rakstījuši arī komentārus un vēlējumus, pamatojot, kāpēc tieši šī medmāsa godājama kā gada sirdsmāsiņa.

Vēsturiski liela nozīme


Šī bija jau septītā Meklējam sirdsmāsiņu akcija, šoreiz akcentējot tieši BKUS medicīnas māsu darbu. Akcijas noslēgumā, uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents Egils Levits izcēla mediķu, tajā skaitā medmāsu vēsturisko nozīmi. "Vēsturiski visas profesijas, kas saistītas ar cilvēka dzīvību un veselību, ieņēma sabiedrībā īpašu lomu," sacīja Levits. Medmāsu darbs viduslaikos gan esot ticis uzskatīts vairāk par žēlsirdības darbu, par kuru parasti netika maksāts, tomēr tikušas nodrošinātas cilvēka cienīgas vecumdienas, kas tajos laikos bijis nozīmīgs darba novērtējums. 

Mūsdienās attiecībā pret medmāsām vairs nav īpaša ietvara, kas izteiktu attieksmi, lai arī darba ir vairāk un atbildība lielāka, norādīja Valsts prezidents. Viņš arī atzina, ka Latvijā māsu trūkums šobrīd ir dramatisks, tādēļ jāmeklē risinājumi situācijas uzlabošanai veselības aprūpes jomā. 

"Mēs zinām, ka situācija medicīnas jomā ir nokaitēta, un medmāsiņas to, protams, zina vislabāk. Ļoti iespējams, un es arī piekrītu tai domai, ka tieši medmāsiņu jautājums visā veselības jomā ir viens no smagākajiem, kas nav atrisināts," raksturojot situāciju Latvijas veselības aprūpē, sacīja Levits.

Valsts prezidents arī norādīja uz trim virzieniem, kuros, viņaprāt, jāveic uzlabojumi nozarē. Kā pirmo no tiem viņš minēja sāpīgo atalgojuma jautājumu, norādot, ka māsām to ir nepieciešams paaugstināt. Viņš gan uzsvēra, ka arī ārstu un citu medicīnas jomā strādājošo cilvēku algu jautājums ir nozīmīgs. Tāpat ir nepieciešama slimnīcu pārvaldības uzlabošana, lai panāktu efektīvāku darbību un atalgojuma caurspīdīgumu, uzskata prezidents. Kā trešo virzienu viņš minēja slimnīcu tīkla sakārtošanu, lai pacientiem slimnīcu pakalpojumi tiktu sniegti optimāli, kā arī vienādi visur. 

"Gan ikdienas darbs, gan šīs reformas no visām medicīnas nozarē strādājošajām profesijām prasa cieņpilnu un koleģiālu attieksmi vienam pret otru – gan ārstiem pret medmāsiņām un otrādi, visiem medicīnas nozarē strādājošajiem pret pacientiem, un arī pacientiem ir jārespektē un jāciena medmāsiņas, ārsti un visi, kuri rūpējas par viņiem," sacīja Levits.
Arī akcijas patronese Valsts prezidenta kundze Andra Levite noslēguma pasākumā uzsvēra medmāsu lielo nozīmi dažādos vēstures posmos. Viņa pieminēja vairākas šīs profesijas pārstāves, norādot uz viņu drosmi un spēcīgo raksturu. Tostarp A. Levite atgādināja, ka medmāsas arodu apguvusi arī plaši zināmā padomju laika disidente Lidija Lasmane-Doroņina. "Jūs visas esat leģitīmas mantinieces šīm sievietēm. Arī jūsu domas, jūsu idejas un jūsu balsis ir sabiedrībai svarīgas," uz svēra  Levite. 


Pievērst uzmanību

Rietumu bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, savā uzrunā stāstot par akcijas pirmsākumiem, skaidroja, ka tās sākumā izvirzīti divi mērķi. Viens no tiem bija sabiedrībai pastāstīt, kāda ir situācija māsu profesijā – cik ļoti medmāsu trūkst, cik grūti ir viņu darba apstākļi –, un pievērst uzmanību viņu nepietiekamajam atalgojumam. Savukārt otrs mērķis bijis dot māsām prieku un ar šādu akciju pateikt «paldies» par viņu darbu. "Man liekas, ka esam sasnieguši abus mērķus, jo šogad par māsām ir runāts tik daudz, cik nav runāts nevienu gadu," pauda fonda vadītāja.

Tikmēr Rietumu bankas Labdarības fonda galvenā informatīvā partnera akcijas norisē – laikraksta Diena izdevējas SIA Izdevniecība Dienas mediji – valdes priekšsēdētājs Edgars Kots, raksturojot aizvadītās akcijas norisi, uzsvēra, ka tieši bērni ir tie, kas redz ar sirdi. Tādēļ arī pieteikumos, kas saņemti 2019. gada akcijā, pacienti un viņu vecāki medmāsas esot redzējuši ar sirdi, ir pārliecināts Kots. "Cilvēkbērns, manuprāt, ir lielākā Latvijas vērtība. Tieši jūs esat tās, kas šo vērtību, kad viņai mazlietiņ grūti, paņem rokās, sasilda, samīļo. Tie nebūs skaļi vārdi – jūs katru dienu to Latviju samīļojat. Jūs varat lepoties, un tas ir nenovērtējami, kas dzīvo jūsu sirdīs," uzsvēra Kots.

Paša vadītās slimnīcas medmāsas uzrunāja arī BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols. Viņš atsaucās uz akcijas sākumā Levites veikto slimnīcas darba salīdzinājumu ar vissmalkāko un precīzāko Šveices pulksteni, kura veiksmīgai darbībai ir svarīgs ikkatrs zobratiņš, pretējā gadījumā tas nestrādātu. "Tā arī ir. Slimnīca nevar funkcionēt, ja tajā nav katrs, kas dara savu darbu ar vislielāko atbildību. Tomēr ar to ne vienmēr pietiek. (..) Tas nāk papildus prasmēm un iemaņām, un tā ir jau pieminētā sirsnība un sirds," sacīja Ābols un pateicās medmāsām par nenovērtējamo darbu, ko viņas dara ikdienā. Diena novēroja, ka pēc pasākuma oficiālās daļas Ābols ikvienu no akcijā godinātajām medmāsām sveica arī personīgi, pasniedzot viņām ziedus.


Negaidīts prieks

Lāsma Gūtmane BKUS Neonatoloģijas klīnikas Jaundzimušo nodaļā ir nostrādājusi vairāk nekā desmit gadu. Akcijā Meklējam sirdsmāsiņu saņemtā atzinība Lāsmai gan esot bijis pārsteigums. To nesot gaidījusi arī Lāsmas kolēģe Ieva Leimane, kura arī bija starp godinātajām medmāsām. Arī viņa strādā Neonatoloģijas klīnikā, bet Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā. "Nekad nevar zināt, kuriem vecākiem patiksi, kuriem ne. Katru dienu, nākot uz darbu, vecākos ir jāiegulda mazliet no sevis," saka Ieva.

Viņa bērnu slimnīcā nostrādājusi četrus gadus – atnākusi uzreiz pēc koledžas absolvēšanas. Ieva sevi šajā amatā varot iedomāties arī turpmāk. Tiesa gan, runa pagaidām esot par turpmākajiem pieciem gadiem, bet par tālāku nākotni viņa vēl neesot domājusi. "Esmu vēl jauna," viņa piebilst. 

Turpretim Lāsma sevi šajā amatā saredz arī ilgākā perspektīvā. Lai arī BKUS viņa ir strādājusi mazāko daļu no sava darba stāža, kopumā viņai ir jau 28 gadu pieredze medicīnā. Iepriekš strādājusi Limbažu slimnīcā, bet, samazinoties tajā piedāvāto pakalpojumu apjomam, Lāsma darbu atradusi Rīgā. "Visu mūžu esmu strādājusi ar bērniem," viņa saka. 
Jautātas, vai savā darbā jūtas novērtētas no valsts puses, abas sievietes ar atšķirīgo darba stāžu atzīst, ka cer, ka viņu darbs tomēr tiks novērtēts vairāk. Viņas arī atgādina par iemesliem, kādēļ notikuši pēdējie mediķu protesti pie Saeimas. "Bijuši dažādi solījumi, bet tie nav pildīti. Protams, ka ceram, ka nākotnē tas mainīsies," saka Lāsma. 

Akcijā Meklējam sirdsmāsiņu 2008. un 2012. gadā tika noskaidrotas BKUS sirsnīgākās bērnu māsas, 2009. un 2014. gadā – Latvijas reģionālo slimnīcu labākās bērnu māsas. 2015. gadā īpaša vērība tika pievērsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas māsām, bet 2018. gadā – universitāšu slimnīcu medicīnas māsām. 2019. gada akcijā, kā jau minēts, varēja pieteikt BKUS medicīnas māsas. Medmāsas tika apbalvotas arī ar naudas prēmiju 1000 eiro apmērā (ieskaitot nodokli) no Rietumu bankas Labdarības fonda.

Top komentāri

Prezidents Rīgas pilī parakstīja
P
prettiesiskā kārtā izveidotu 2020.gada budžetu, tādā veidā piesmejot visu Latvijas slimnīcu medmāsas.
Irlielāmērāticams
I
ka pienācīga atalgojuma vietā iepriecināt ar pagodināšanu... ka šī prakse jau ir lietota... tikai neatceros, kur un kad... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas