Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Jēkabpils dome lūdz kredītbrīvdienas

Nevarēsim vairs finansēt kultūru, skolēnu interešu izglītību, remontēt ielas, pilsēta vakaros grims tumsā, saistībā ar naudas trūkumu budžetā šo un vēl citu pašvaldības funkciju veikšana nākamgad Jēkabpilī būs nopietni apdraudēta. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcēvičs (LPP/LC) situāciju dēvē par katastrofālu un cer uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izpratni un atbalstu. Kā uzsvēra RAPLM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere, gada beigās ministrijā ar līdzīgiem paziņojumiem vērsušās jau vairākas pašvaldības.

Kā uzskata L.Salcēvičs, lielus mīnusus Jēkabpilij nesusi administratīvi teritoriālā reforma. Kopš 1.jūlija Jēkabpils ir pieskaitīta lielajām pilsētām, kurām pēc jaunā likuma par finanšu izlīdzināšanu tiek piešķirts mazāk līdzekļu nekā novadiem, savukārt pēc rajona likvidācijas pilsētai nācās pārņemt gan vairākas bijušā rajona funkcijas - pasažieru pārvadājumus, sportu, interešu izglītību, gan arī Jēkabpils slimnīcas kredītsaistības vairāku simtu tūkstošu latu apjomā. Vairākus kredītus ES projektu līdzfinansējumam un infrastruktūras attīstībai ņēmusi arī pati pilsēta, taču šobrīd budžeta samazināšanās dēļ pašvaldības kredītportfelis jau sasniedzis 18,7%, kas ir tuvu maksimālajam. Lai uzlabotu situāciju, Jēkabpils domei nācies lūgt kredīta brīvdienas, vismaz daļai no kredītiem maksājot tikai procentus, nevis pamatsummu, taču, kā atzīst domes priekšsēdētājs, tas aizlāpīs caurumu tikai uz gadu, ietaupot papildu 300 000 latu, taču sadārdzinot kredītus nākotnē. Pašvaldības algu fonds jau samazināts par 56%, taču nepildās iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes, šobrīd, lai veiktu visas pašvaldības funkcijas, trūkst vairāk nekā miljons latu.

RAPLM mēģinot atrast dažādus konkrētus risinājumus, taču, ņemot vērā šābrīža ekonomisko situāciju valstī un pašvaldībās, ministrija aicina pašvaldības atkārtoti pārskatīt savus izdevumus, ieviešot maksimālus taupības pasākumus un izdevumus plānot atbilstoši faktiskajam budžeta ieņēmumu un resursu ietvaram.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas