Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret kukuļņemšanā aizdomās turēto Stabiņu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2012.gada septembrī sāktā kriminālprocesa materiālus ar lūgumu saukt pie kriminālatbildības bijušo Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanu Rīgas pilsētā, ziņo LETA.

Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka Ā.Stabiņa, izmantojot starpniekus, iespējams ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu. Atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā aizdomās turētā amatpersona ir iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs, informēja KNAB.

KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Ā.Stabiņu par kukuļu pieņemšanu (Krimināllikuma 320.panta pirmā daļa), par neizpaužamu ziņu izpaušanu (KL329.pants), par dokumentu viltošanas organizēšanu (KL 275.panta pirmā daļa un 20.panta otrā daļa) un par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā par mantu lielā apmērā (KL 219.panta otrā daļa).

Iegūto pierādījumu kopums dod pamatu pieņēmumam, ka kāda juridiskā persona par darbību veikšanu tās interesēs devusi kukuļus Ā.Stabiņai, izmantojot starpniekus. Pret šo juridisko personu KNAB izmeklētājs uzsācis procesu un  ierosina piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli par kukuļa došanu (KL 323.panta pirmā daļa).

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī pērn septembrī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ, KNAB izmeklētājs ierosināja un Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors krimināllietu sadalīja. Šobrīd KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairāk nekā 20 noziedzīgo nodarījumu epizodēs. Visām aizdomās turētajām personām noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB izvērtēja pieejamo informāciju par Rīgas pašvaldības rīcību ar pašvaldībai piederošo dzīvokļu apmaiņu. Izvērtējumā tika konstatēts, ka RD nav normatīvā regulējuma, kas nosaka kārtību gadījumos, kad  īrēto dzīvojamo telpu apmaiņa notiek starp pašvaldībai un privātpersonai piederošo dzīvojamo telpu īrniekiem. KNAB secināja, ka līdzšinējā prakse veicina paaugstināta korupcijas riska situācijas un amatpersonu rīcības brīvība šādu lēmumu pieņemšanā rada auglīgu augsni korupcijai.

Ņemot vērā konstatētās nepilnības un trūkumus normatīvajos aktos, KNAB šā gada 10.maijā sniedza rekomendāciju RD, aicinot pašvaldību nekavējoties izstrādāt nepieciešamo normatīvo regulējumu, kā arī lūdza atturēties no lēmumu pieņemšanas minētajās situācijās par pašvaldības dzīvojamo telpu īrnieku maiņu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas