Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Krievija piedāvā attiecību restartu; politologi iesaka neuzķerties

Krievijas Federācijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piedāvājis Eiropas Savienībai un ASV atkārtotu attiecību restartu. Politologi gan brīdina uz šādu it kā labas gribas žestu neuzķerties, jo tā ir daļa no Kremļa plānotās taktikas savu mērķu sasniegšanai un neliecina par patiesu vēlmi sadarboties, pirmdien, 29.

septembrī, vēsta Latvijas Televīzijas Panorāma.No vienas puses turpinot asi kritizēt Rietumus, Krievijas ārlietu ministrs piedāvājumu izskaidroja ar "racionālām bažām par savas valsts nacionālo drošību". Lavrovs tostarp izteicies, ka "Krievija vienkārši pārprasta"."Es ceru, ka ASV galu galā sapratīs, ka nav nepieciešams visur un vienmēr uzstāties kā prokuroram, tiesnesim un soda izpildītājam, bet sapratīs, ka vienatnē neko izdarīt nav iespējams. Kad viņu ļaudis kameru priekšā publiski nežēlīgi tika nogalināti, ASV sāka cīnīties ar terorismu. Bet mēs taču jau sen brīdinājām, ka šie ļaudis nevar būt sabiedrotie tikai tādēļ, ka cīnās ar Asadu Sīrijā. Dzīve iemāca mums visiem strādāt kopā, nevis ļauties privātam aizvainojumam. Tā apvainoties var tikai sadzīvē, bet politikā tas kaitē," pauda Lavrovs. Tomēr vienlaikus šim samiernieciskajam tonim Krievija Ukrainas konflikta izraisīšanā turpina vainot tieši Rietumus. Politologi norāda, ka tieši tas ir Kremļa retorikas ierocis – panākt sev vēlamo uztveres rāmi. "Šajā situācijā viņiem [Krievijai] restarts vai jebkura dialoga intensificēšana īstenībā palīdzētu fiksēt _de facto _stāvokli Ukrainā, jo tādā gadījumā tā parādītu, ka Krievija īstenībā nav agresors. Rietumvalstu pozīcijas pašlaik izriet no tā, ka Krievija ir agresors un Krievijai par saviem soļiem ir jāatbild. Restarts vairāk ir izdevīgs Krievijai," skaidro Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis.'"Mums nevajadzētu iekrist šī brīža pozitīvo emociju slazdos, ka "nu tik tagad būs, nu mēs sāksim draudzēties". Šeit nav runa par savstarpējo izpratni un uzticēšanos. Šeit ir runa par dažādām interesēm. Putina sistēma ir veidota uz citādākām interesēm. Mums [Rietumvalstīm] ir citas intereses. Kad šīs intereses kaut kur sazobosies, tad varēs runāt par uzticēšanos," uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta direkotrs Andris Sprūds.Jāatgādina, ka iepriekšējo reizi Krievija "attiecību restartu" Rietumiem piedāvāja pēc Gruzijas kara 2008.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas