Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijā retās slimības ir aptuveni 140 000 cilvēku

Ar retajām slimībām Eiropas Savienībā (ES) kopumā slimo 27 līdz 36 miljoni iedzīvotāju. Pēc veselības nozares aprēķiniem, Latvijā tie varētu būt apmēram 140 000 cilvēku. Tomēr statistikas nav ne par konkrētu pacientu skaitu, ne reto slimību izplatību Latvijā. Līdz ar to nav iespējams arī mērķtiecīgi plānot nepieciešamo valsts atbalstu, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Nespēja ēst noteiktus pārtikas produktus, jo gēnu izmaiņu dēļ nenotiek uzņemtās pārtikas pārstrāde, kaulu deformācijas, audzēji visās cilvēka ķermeņa daļās ir dažas no retajām slimībām, ar ko var saskarties cilvēks. Patlaban atklāto reto slimību skaits sasniedz pat astoņus tūkstošus. Tomēr tās skar ne vairāk kā piecus no 10 000 cilvēku ES. Latvijā pavisam nesen iedzīvotāji saziedoja 120 410,68 eiro, lai Zanei, kura slimo ar vienu no retajām slimībām, varētu veikt plaušu transplantāciju, jo valsts palīdzēt nevarēja. Lai gan konkrētā situācija atrisinājusies, tas pierādīja, ka Latvijā nav vadlīniju, kā šādos gadījumos rīkoties. To Dienai uzsvēra arī Reto slimību biedrības Caladrius pārstāve Dita Kļaviņa-Lauberte. Viņa pastāstīja, ka saslimšanu ar kādu no retajām slimībām var konstatēt arī pēkšņi un pieaugušā vecumā, bet šādā situācijā cilvēks nonāk neapskaužamā situācijā, jo valsts palīdzēt nevarēs vai nezinās kā.

Pašlaik gan dažām diagnozēm medikamenti tiek kompensēti no valsts budžeta, tomēr lielākoties pacientiem par zālēm jāpiemaksā summas, kas mērāmas pat vairākos tūkstošos eiro mēnesī. Latvijā gan ir paredzēta individuālā ārstniecības kompensācija - 14 000 eiro gadā vienam pacientam. Bet, ņemot vērā augsto zāļu cenu, pacienti nereti nevar atļauties segt līdzmaksājumu un tāpēc neārstējas vispār. 

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Reti, bet skarbi, pirmdienas, 3.marta, laikraksta Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas