Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbi pabeigti par 90%

Patlaban jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb "Gaismas pils" ir uzbūvēta par 90%, tādējādi līdz ēkas pabeigšanai jāveic vien 10% būvdarbu, informēja pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) padomes loceklis Ainārs Pauniņš.

Tāpat viņš norādīja, ka būvniecības procesa laikā ir ietaupīti aptuveni trīs miljoni latu.

"Tas ir paveikts, veicot darbu optimizāciju un pārmērīšanu, tādējādi ietaupot vairākus miljonus latu, ko veido izmaksu samazinājums gandrīz visās pozīcijās. Jāatzīmē, ka ekonomiskās krīzes ietekmes dēļ notika būvniecības tempu samazinājums un arī šajā periodā būvdarbi tika veikti saskaņā ar apstiprinātu grafiku," sacīja Pauniņš.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka patlaban steidzami nepieciešams risinājums situācijai ar infrastruktūras iepirkuma apturēšanu, pretējā gadījumā tikšot kavēti ēkas iekšdarbi.

"Mēs kategoriski noliedzam iepriekš izteiktos apgalvojumus un vēlreiz uzsveram - būvdarbi vienmēr ir noritējuši saskaņā ar darbu grafiku, kuru esam parakstījuši ar ēkas pasūtītāju. NBA vienmēr ir iekļāvusies noteiktajos termiņos, un tas ir palīdzējis būt tur, kur esam šobrīd, kad līdz ēkas pabeigšanai ir atlikuši tikai 10% būvdarbu," norādīja būvnieks.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija 3.janvārī izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka ministrija pieņēmusi lēmumu par infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu iepirkuma pārtraukšanu un sarunu procedūras sākšanu, ņemot vērā valsts budžetā pieejamo līdzekļu apjomu LNB infrastruktūras izbūvei.

Savukārt biedrība Sabiedrība par atklātību - Delna ministrijas izvēlēto sarunu procedūras variantu no tiesiskā viedokļa uzskata par ļoti problemātisku, jo lēmums pārtraukt infrastruktūras būvniecības konkursu un sākt sarunu procedūru ar esošo būvnieku ir ne tikai Delnas un KM noslēgtā līguma pārkāpums, bet arī, visticamāk, Publiskā iepirkuma likuma pārkāpums.

Kā ziņots, Latvijas Nacionālo bibliotēku būvē NBA, ko veido trīs Latvijas būvuzņēmēji - SIA Re&Re, AS RBSSKALS un SIA Skonto būve.

Ja viss notiks, kā plānots, bibliotēka durvis vērs 2013.gada 1.septembrī. "Gaismas pils" radīšana būs ilgusi aptuveni 22 gadus - projekts tika aizsākts jau 1989.gadā.

Tikmēr Latvijas Televīzijas raidījums De facto iepriekš ziņoja, ka, ņemot vērā iekavētos termiņus un savulaik no būvniecības līguma izņemto infrastruktūras izbūvi, "Gaismas pils" projekta kopējās izmaksas, visticamāk, sasniegs savulaik noraidītos 200 miljonus latu. Vēl deviņdesmitajos gados vērienīgās ēkas būvniecības izmaksas tika lēstas vairāk nekā 200 miljonu latu apmērā. Tomēr tik liela summa tolaik šķita šokējoša, tādēļ aprēķinus it kā pārskatīja un 2000.gadā tie samazinājās vairāk nekā uz pusi - līdz 87 miljoniem latu. Pēcāk gan publiski minētie skaitļi atkal pamazām auga, sasniedzot 100 miljonus. 2008.gadā tika paziņots par līguma slēgšanu ar būvniekiem par 135,2 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas