Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Leģionāru piemiņas gājiens bez sarežģījumiem; aizturēts Kremļa blogeris

Ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa Rīgā pēc leģionāru atceres gājiena šodien notika bez asas pretējo pušu konfrontācijas.

Leģionāru piemiņas gājiena ierašanās pie Brīvibas pieminekļa noritēja neierasti mierīgi. Ja citus gadus tā dēvētie "antifašisti" svilpa svilpes, un kliedza: "Kauns!", tad šogad pret gājiena dalībniekiem tiek raidītas vien atsevišķas salīdzinoši klusas frāzes.

Arī gājiena dalībnieki nesāka strīdus ar protestētājiem, vien savā starpā apsprieda Georga lentīšu izmantošanu, kādu pretējo uzskatu paudēju nosauca par "Putina atbalstītāju", taču skaļi strīdi vai konflikti nenotika. Tāpat bija dzirdama gana piezemēta vārdu apmaiņa par tēmu, kuri ir "īstie zemes saimnieki" un kuriem savukārt esot "jābrauc prom".

Nelielu neapmierinātību policijas un apsardzes darbiniekiem izraisīja Kremlim pietuvinātais "žurnālists" Greiems Filipss, kurš nedaudz traucēja gājiena norisi ar savām aktivitātēm.

Jau ziņots, ka policisti leģionāru piemiņas pasākumu laikā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, aizturējuši Kremlim pietuvināto "žurnālistu" Greiemu Filipsu, aģentūrai LETA apstiprināja VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.

Viņš skaidroja, ka vīrietis bija mēģinājis provocēt ziedu nolicējus pie Brīvības pieminekļa un tika aizturēts par nepakļaušanos policijas darbiniekiem. Saistībā ar notikušo tagad Filipsam, visticamāk, tiks noformēts administratīvā pārkāpuma protokols.

Citi cilvēki 16. marta pasākumu laikā Brīvības pieminekļa apkārtnē pagaidām nav aizturēti, aģentūrai LETA apliecināja Marķitāns.

Dziedot dziesmas, biedrības Daugavas vanagi Latvijā leģionāru atceres gājiena dalībnieki sasniedza Brīvības pieminekli un pie pieminekļa nolika ziedus.

Gājienā tika devušies apmēram 1000 biedrības Daugavas vanagi Latvijā pārstāvji un viņu atbalstītāji.

Lai arī gājiens aizritēja mierīgi, pulcēšanās laikā daudzkārt izskanēja agresīva retorika, piemēram, "kādi urlas te salasījušies". Tāpat bija vērojami asumi starp sanākušajiem, jo gājiena dalībnieku rindās vēlējās iekļauties cilvēki ar apšaubāmiem nolūkiem.

Kā novēroja aģentūra LETA, pirms gājiena neliels saspīlējums radās starp Saeimas deputātu Imantu Parādnieku (NA), dažiem gājiena rīkotājiem un vīrieti, kuram rokās bija karogs ar Ukrainas brīvprātīgo bataljona Azov simboliku. Šis vīrietis skaidroja, ka viņš ir no Ukrainas un vēlas piedalīties gājienā, tādā veidā paužot savu attieksmi pret okupāciju un "iestājoties par brīvību".

Tāpat ir vērojama grūstīšanās starp gājiena rīkotājiem un atsevišķiem cilvēkiem ar kamerām, kuriem ir masu medijiem izdalītās vestes.

Gājienam plānoja pievienoties arī cilvēku grupa, kuriem uz plakātiem angļu valodā rakstīts "Mēs sakām "Nē!" nacismam un komunismam".

Pie Svētā Jāņa baznīcas uz biedrības Daugavas vanagi Latvijā Limbažu nodaļas rīkoto leģionāru atceres gājiena pulcējās liels skaits cilvēku.

Kā novēroja aģentūra LETA, galvenokārt gājienā devušies vecāka gadagājuma cilvēki, taču ir arī samērā daudz jauniešu. Daudzi cilvēki uz gājienu ieradušies ar ziediem vai plakātiem. Tāpat uz gājienu pulcējušies cilvēku, kuri tur rokās Latvijas, Igaunijas un Lietuvas karogus.

Pie baznīcas kārtību nodrošina Valsts un pašvaldības policija, kā arī apsardzes firmu darbinieki.

Jau vēstīts, ka rīta pusē pie Brīvības pieminekļa situācija mierīga, novēroja aģentūra LETA.

Pie Brīvības pieminekļa dežūrē policijas darbinieki, kā arī apkārtnē izvietoti daudzi Rīgas Pašvaldības policijas mikroautobusi. Cilvēki pie Brīvības pieminekļa nepulcējās un devās savās gaitās.

Savukārt Basejkalnā ap 40 cilvēku teritorijā pie Bastejkalna piedalās biedrības Latvijas Antinacistiskā komiteja rīkotajā piketā-sapulcē, lai atgādinātu par valsts iedzīvotājiem, kuri cīnījās Trešā reiha bruņotajos spēkos Latviešu leģiona sastāvā.

Piketētāji tur rokās plakātus, uz kuriem latviešu, angļu un vācu valodā uzrakstīts "Aizstāvēsim vēsturi - pret Waffen SS", "Latviešu leģiona glorifikācija".

LETA jau ziņoja, ka nolūkā izvairīties no pretēju viedokļu paudēju fiziskiem konfliktiem tradicionālajos leģionāru piemiņas dienas pasākumos, šodien jau agrā rīta stundā Brīvības pieminekļa laukums apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām. Pēdējos gados šādas barjeras pie pieminekļa tiek uzstādītas ik 16. martu.

Kā ziņots, Valsts policija šodien, leģionāru piemiņas dienā, strādās saskaņā ar speciālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plānu, kas izstrādāts sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm. Policijas galvenais uzdevums būs nodrošināt, lai pasākumā nenotiktu pretēju viedokļu paudēju fiziskas sadursmes.

Konkrēts drošības pasākumos iesaistīto policistu skaits netiek atklāts, taču solīts, ka arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, Brīvības pieminekļa apkārtnē būs redzami Speciālo uzdevumu bataljona vīri.

Pirmie leģionāru dienas pasākumi pieteikti plkst. 7, kad Brīvības pieminekļa laukuma operas pusē uz sapulci sāks pulcēties biedrība Nacionālo karavīru atbalstam. Iecerēts, ka tajā piedalīsies 30 cilvēki, un kā pasākuma mērķis norādīts "atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona Otrā pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem".

Savukārt divas stundas vēlāk, no plkst. 9 līdz 15, sapulci-piketu teritorijā pie Bastejkalna rīkos biedrība Latvijas Antinacistiskā komiteja. Laikā no plkst. 11 līdz 13 tiks aizliegts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces.

Plkst. 10 notiks ikgadējs piemiņas dienas dievkalpojums Svētā Jāņa baznīcā.

Savukārt no plkst. 11 līdz 13 gājienā maršrutā Jāņa baznīca-Skārņu iela-Kaļķu iela-Brīvības piemineklis dosies biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa". Organizācijas mērķis ir ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, iecerēts, ka tajā piedalīsies 100 personas.

Šie pasākumi ar analoģiskiem mērķiem pašvaldībā tika pieteikti arī pērn.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad Latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Trešā reiha bruņotajos spēkos Latviešu leģiona sastāvā.

Papildināts par Kremlim pietuvinātā "žurnālista" Greiema Filipsa aizturēšanu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas