Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lembergs: Procesuālās sankcijas ir maksa par manām tiesībām liecināt

Ventspils mēram Aivaram Lembergam (Latvijai un Ventspilij) Rīgas apgabaltiesas piemērotās procesuālās sankcijas - piespiedu nauda - viņa paša ieskatā ir kā maksa par tiesībām sniegt liecības, otrdien savā iknedēļas preses konferencē norādīja Lembergs.

Prokuratūra aprīlī grozījusi apsūdzību, izslēdzot daudzas epizodes un to mīkstinot, pamatojot šīs izmaiņas ar faktisko apstākļu maiņu, taču prokurors neesot nosaucis konkrētus faktiskos apstākļus, kas ir mainījušies. "Mums tie nav darīti zināmi," norādīja Lembergs.

"Līdz ar to man un maniem advokātiem nākas ne tikai izlasīt apsūdzību, bet analizēt [to kontekstā] ar veco apsūdzību un iet cauri visiem iespējamajiem apstākļiem un mēģināt izprast, kuri ir tie noslepenotie apstākļi, kuri ir mainījušies. Protams, ka tam vajadzīgs laiks, un mēs lūdzām trīs nedēļas, lai šo darbu varētu padarīt. Pēc kategoriskas prokuroru prasības tas tika liegts," turpināja Lembergs. Tā kā grozīta apsūdzība, viņš sācis sniegt liecības no jauna, lai gan pirms apsūdzības grozīšanas liecību sniegšana bijusi jau teju pabeigta.

"Es teicu, ka mēs neesam gatavi liecināt pēc jaunās apsūdzības, jo, ja maina apsūdzību, mainās arī aizstāvības pozīcija. Mums aizstāvības pozīcijas izstrādāšanai laiku nedeva, bet pateica, ka jāliecina, vai arī jāpāriet uz debatēm. Ja es neesmu sagatavojies liecībām, tad loģiski, ka liecinu tā, kā es saprotu apsūdzību, un vienlaicīgi norādu uz to, kas man nav saprotams," sacīja Lembergs. Tiesa viņam norādījusi, ka neesot jāliecina par katru atsevišķu lēmumu, bet gan to kopumu, bet ne Lembergs, ne viņa advokāti tam nepiekrīt. "Advokāti man saka - apsūdzībā tas ir, un par to vajag liecināt! Ja es nemēģināšu par to liecināt, tad apelācijas instancē man teiks: jūs jau nemēģinājāt, ko tad jūs neizmantojāt savas tiesības?" skaidroja Lembergs.

"Vārdu sakot, es konsekventi centos pieturēties pie tā, kā man teica advokāti, un esmu pārliecināts – ja apsūdzībā ir rakstīts kaut kas, tad man ir tiesības un pienākums liecināt par faktiem un apstākļiem, kas man ir zināmi," norādīja Lembergs.

"Tagad, kā es saprotu, katrā tiesas sēdē es, neiepazinies ar apsūdzību pilnā apjomā un neizstrādājis aizstāvības pozīciju, liecināšu un saņemšu šo sankciju - 380 eiro. Mēnesī ir apmēram vidēji kādas desmit sēdes. Man tas mēnesī maksās 3800 eiro. Tā ir maksa par tiesībām liecināt," rezumēja Lembergs.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa vakar Lembergam atkārtoti piemēroja procesuālo sankciju - piespiedu naudu 380 eiro apmērā. Kā aģentūru LETA informēja tiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis, tiesas lēmuma ievaddaļa ir tāda pati, kāda tā bija iepriekšējā lēmumā, papildinot, ka tiesas kolēģija uzskata, ka ar savu rīcību Lembergs klaji ignorē procesa virzītāja - tiesas kolēģijas - prasības, tādējādi vilcinot procesu. Turpinot uzklausīt apsūdzētā liecības, tiesa Lembergam vairākkārt norādīja uz to, ka viņš nesniedz liecības pēc būtības, nevajadzīgi citē viņam izvirzītās apsūdzības tekstu, kā arī atkārtoti vērsa apsūdzētā uzmanību uz to, ka viņš neņem vērā tiesas norādījumus.

LETA jau ziņoja, ka nesen prokuratūra nolēma grozīt apsūdzību. Viens no prokuroru grupas pārstāvjiem Jānis Ilsteris aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka apsūdzība tiešām ir grozīta, taču šīs izmaiņas viņa ieskatā nav būtiskas, proti, nopietnākie Krimināllikuma panti joprojām apsūdzētajam tiekot inkriminēti. Tie ir kukuļņemšana sevišķi lielos apmēros un lielā apmērā noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšana.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
LEMBERGAM SEN IR LAIKS AIZVĀKTIES UZ RUSSIA !
Buba
B
Nedrīkstā tā izrīkoties ar večuku ( pie tam ar vairāku "ļimonu"parādiem), Latvijas rekordistu "tiesas procesa garumā stiepšanā". Ja nemaldos, viņš stiep liecības jau 70 tiesa sēžu garumā.
Merde
M
Tas merkakis varetu saprast, ka tiesibas ir ari tiesai kä sabiedribas (kam arii ir tiesiibas) pärstävim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas