Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Liepājas kriminālpolicijā trūkst darbinieku

Liepājā trūkst kriminālpolicijas izmeklētāju un inspektoru – tā secināts, analizējot pagājušā gada statistiku un darba apjomu Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirknī, ziņo Latvijas Radio.

Pēc VP reorganizācijas, kas notika 2009. gadā, darbinieku slodze ir pieaugusi, turklāt policistu skaits nav samērīgs ar citām līdzvērtīgām pārvaldēm Latvijā. Liepājas iecirkņa vadība plāno palielināt štata vietas un tuvākajā laikā dosies uz skolām, kur aģitēs 12. klašu skolēnus kļūt par policistiem.

VP Liepājas iecirknis ir lielākais Latvijā. Tajā ietilpst Liepājas pilsēta un astoņi novadi. Grobiņā, Priekulē un Aizputē atrodas policijas atbalsta punkti. VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieks Gints Ešenvalds min piemērus, kas liecina, ka darbinieku slodze ir pieaugusi: "Tad, kad notika reorganizācija, tad arī statistikas dati liecināja par to, ka reģistrēto materiālu bija mazāk nekā 2012. gadā. Kaut vai lēmumi par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu, kas salīdzinot ar 2009.gadu, ir pieauguši divas reizes. Darbiniekiem ir slodze – viņi vienkārši sēž kabinetos un netiek ārā pie iedzīvotājiem."

Pirmkārt, Liepājas iecirknī pietrūkst kvalificētu izmeklētāju. Liepājas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Jānis Pelnēns skaidro, ka pašlaik iecirknī reāli strādā tikai trīsdesmit darbinieki. Piemēram, Daugavpils kriminālpolicijā tajā pašā laikā ir sešdesmit septiņas štata vietas, kas ir divreiz vairāk. "Pirms reģiona izveides, kad bija Liepājas pilsētas un rajona policijas pārvalde, Liepājas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļa sastāvēja no sešdesmit trīs darbiniekiem. Tas jau bija arī iepriekšējos gadus – tagad mums ir trīsdesmit piecas štata vietas. No tiem - trīs cilvēki ir aizsūtīti mācīties un divas štata vietas ir vakances," skaidro Pelnēns.

Iecirknī darbinieku skaits jau pārstrukturizēts ar amata pienākumiem, lielākā daļa – septiņpadsmit ir izmeklētāji, pārējie veic operatīvo darbu. Darba metodēm gala rezultāts ir kriminālvajāšanai nodots kriminālprocess un atklāts noziegums. Liepājas iecirknī atklāti 43% no noziedzīgajiem nodarījumiem, kas kopumā nav zems rādītājs, taču zemāks, nekā, piemēram, Daugavpilī, kur ir lielāks darbinieku skaits. Pieredzes bagāti izmeklētāji pārstrādājas. Ir gadījumi, kad cilvēks vairs nespēj veikt savus tiešos pienākumus, spriež Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks: "Ar šiem labiem rezultātiem cilvēki izdeg. Veselības dēļ mums šogad prom aizgāja viens izmeklētājs. Paliekošie var jau turēt, turēt, bet cilvēks sadeg. Nevar jau uz vienu kraut."

Jaunu kadru ienākšana policijā būs viena no šī gada prioritātēm, to var secināt pēc sarunas ar VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieku Ešenvaldu. Viņš ir apņēmības pilns risināt radušos situāciju ar darbinieku pārslodzēm pagājušā gadā. Cik liels varētu būt nākotnē plānotais štata vietu skaits Liepājas iecirknī, pagaidām precīzi vēl nav zināms. Papildinājums nepieciešams arī inspektoriem, jo to skaists neatbilst novadu un pilsētas teritorijai. Citos Kurzemes reģiona pārvaldes iecirkņos apkalpojamās teritorijas ir salīdzinoši mazākas.

Ešenvalds skaidro: "Es domāju, ka mums izdosies pierādīt, ka mums ir lielākā slodze un vajadzīgas šīs štata vietas. Mēs noteikti tās dabūsim, bet otrs ir jautājums, kas tad tur nāks strādāt. Līdz martam mēs plānojam veikt veselu pasākumu kompleksu, lai strādātu tieši ar vidusskolniekiem – 12. klašu beidzējiem. Aģitēsim, lai nāk strādāt uz policiju. Ir jāgatavo maiņa. Jāskatās, kas notiks ar izdienas pensijām. Kā risku saskatu to, ja palielinās izdienas pensijas, tad tie cilvēki, kuri ir nostrādājuši divdesmit gadus, viņi noteikti aizies pensijā. Es arī aiziešu, jo arī man izdiena ir divdesmit gadi."

No visiem noziedzīgiem nodarījumiem (4081), kas 2012. gadā reģistrēti Kurzemes reģiona pārvaldes piecos policijas iecirkņos, tieši Liepājas iecirknī reģistrēti 30 % (1121). Salīdzinot ar pērno gadu, noziedzības pieaugums ir 9%. Šis pieaugums saistīts ar noziegumu atklāšanu. Visbiežāk notiek zādzības veikalos, sevišķi smagu un smagu noziegumu skaits nav būtiski mainījies, taču joprojām cilvēki pamanās savām kredītkartēm pielikt klāt kodus un ļauj sevi apzagt. Viens no aktuālākajiem rūpaliem ir tā saucamās legālās zāles gadījumi un nepilngadīgo saindēšanās. 2012. gada nogalē Liepājā notika reids četros veikalos. Zināms, ka kinologu suņi ir reaģējuši uz narkotisku vielu klātbūtni, taču ekspertīzes rezultāti pagaidām vēl nav zināmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas