Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Lūgt palīdzību ir visgrūtāk

Ieva Bišmeistare Dienas durvis atver lēnām, jo ātri pārvietoties nav spēka. Uzreiz pamanīt var arī lielo skābekļa aparātu, pie kura viņai jābūt pieslēgtai visu diennakti. Pat dodoties ārpus mājas, līdzi jāņem tā portatīvā versija. Pie tā gan viņa jau zināmā mērā pieradusi, jo veselības stāvoklis pasliktinājies gandrīz pirms diviem gadiem. 31 gadu vecā sieviete kopš bērnības slimo ar retu slimību - cistisko fibrozi, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Lai gan līdz šim slimība ierobežota ar medikamentiem un Ievai bijusi iespēja dzīvot kā citiem - pašai strādāt, īstenot savus hobijus un vēlmes -, tagad tas vairs nav iespējams. To gan viņai nepatīk izrādīt - pati Ieva atklāj, ka savas emocijas slēpj, lai citi neizturētos pret viņu savādāk. Asarās viņa izplūst vienīgi tad, kad stāsta par to, cik grūti bijis uzdrīkstēties lūgt sabiedrības palīdzību. Ziedojumi viņai nepieciešami, lai varētu izdzīvot - plaušu transplantācija, ko var veikt Igaunijā, maksā aptuveni 100 000 eiro, bet valsts to diemžēl nenodrošina.

Cistiskā fibroze Ievai tika diagnosticēta piecu gadu vecumā. Tā ir iedzimta slimība, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu bojājumus. Ievas gadījumā - smagi skartas plaušas. Līdz šim daudz laika pavadīts slimnīcā, tomēr viņa varējusi pārsvarā dzīvot tāpat kā citi - nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un mācīties. Ieva ieguvusi arī augstāko izglītību Sociālo zinātņu bakalaura programmā Ekonomikas un Vadības zinību specialitātē. Vairāki gadi pavadīti arī, strādājot finanšu sektorā, tomēr šobrīd jaunā sieviete spiesta būt mājās, jo, progresējot slimībai, viņai jāatrodas pie skābekļa aparāta.

Tieši saasinoties veselības stāvoklim, kā variants parādījusies plaušu transplantācija. Ieva atzīst - tā kā Latvijā šī operācija netiek veikta, par to vispār nebija runāts. Šādu iespēju vienkārši neapsvēra. Tomēr pirms pusotra gada saprasts, ka Ievai tas ir vienīgais variants. Medikamenti, kas līdz tam bija veiksmīgi iedarbojušies, palīdzēt vairs nespēja.

Ieva ir jau otrā, kam nepieciešama plaušu transplantācija un kuras vienīgās cerības ir līdzcilvēku ziedojumi. Pirmā bija Zane Lagzdiņa, kurai sabiedrība īsā laikā saziedoja 120 000 eiro un, pateicoties tam, plaušu transplantācija veiksmīgi notikusi.

Ievas balss aizlūst, sākot runāt par ziedojumu vākšanu. Lai gan slimība pavadījusi visu dzīvi, viņa vienmēr ir centusies savas emocijas slēpt, nevēloties, lai pret viņu izturas citādi. "Tādas lietas gribas izdarīt klusām - pārdzīvot ģimenes lokā. Arī agrāk strādājot man īpaši negribējās, lai cilvēki zina, ka man ir veselības problēmas. Gribas, lai pret mani izturas kā pret pārējiem cilvēkiem, bez īpašām atlaidēm un pastiprinātas uzmanības. Es centos. Arī mamma mani veda parastā skolā, nevis izvēlējās mājmācību. Cik varēju, tik darīju. Negribējās, lai veselības stāvoklis ietekmē manu dzīvi. Arī šobrīd mēģinu emocijas noslēpt, bet saprotu, ka sabiedrības palīdzība man ir jālūdz. Vienkārši nav citu variantu," emocijas neslēpj Ieva.

Uz plaušu transplantāciju rindā parasti atrodas cilvēki, kuri teorētiski vēl var nodzīvot divus gadus. Tomēr Ievas situācija ir nedroša, Dienai atzīst BKUS ārstējošā ārste Elīna Aleksejeva. Lai gan Ievas veselības stāvoklis šobrīd atbilst visiem kritērijiem uzņemšanai gaidīšanas rindā, to bez garantijas par finanšu līdzekļiem izdarīt nevar. Tāpat vērā jāņem fakts, ka Ievas veselība var strauji pasliktināties.

Lai gan pēc plaušu transplantācijas Ieva pilnībā vesela nebūs, operācija būtiski atvieglos viņas dzīvi, dodot iespēju atgriezties darbā un darīt lietas, kas citiem liekas pilnīgi ierastas.


Palīdzēt Ievai iespējams, ziedojot labdarības portāla mājaslapā www.ziedot.lv, kā arī zvanot uz tālruni 90067009.

Visu Annas Bērziņas rakstu Lūgt palīdzību ir visgrūtāk lasiet trešdienas, 29.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas